DZ soglasno podprl novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij

0

DZ je danes z 78 glasovi za soglasno podprl novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ob tem je sprejel tudi vladno dopolnilo glede soglasja za zbiranje osebnih podatkov. Zakon olajšuje zaposlovanje pravosodnih policistov, omogoča njihovo nagrajevanje, poslovnim subjektom pa omogoča pridobitev podatka iz kazenskih evidenc.

Poslanec Dejan Kaloh, ki je zakonski predlog predstavil v imenu predlagatelja, poslanske skupine SDS, je dejal, da so glavni nameni predloga hitra in učinkovita reakcija, ko gre za izredne razmere v zavodih za prestajanje zaporne kazni in prevzgojnih zavodih, ustrezno nagrajevanje pravosodnih policistov, ko delajo preko delovnega časa, in reševanje njihovega kadrovskega primanjkljaja.

Epidemija covida-19 je po Kalohovih besedah pokazala na šibkosti na področju izvajanja kazenskih sankcij v zavodih. Novela zakona pa predvideva mehanizem, ki bo upošteval izjemnost izrednih dogodkov in jih tudi časovno omejil na tri mesece z možnostjo podaljšanja.

Novela omogoča še povezovanje državnega portala za poslovne subjekte in samostojne podjetnike SPOT s kazenskimi evidencami. Namen je, da se poslovnim subjektom z zakonsko utemeljenim interesom omogoči elektronsko oddajo vloge za pridobitev podatka ali je drug poslovni subjekt vpisan v evidencah ali ne, je dodal Kaloh.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Sebastjan Zbičajnik je povedal, da zakon po mnenju vlade vsebuje rešitve za obvladovanje in širjenje covida-19 in glede kadrovskih vprašanj. Ob tem daje tudi ustrezne podlage za dodatno informatizacijo kazenskih evidenc. Vlada je predlagala še tri dopolnila, med drugim prehodno določbo, ki omogoča pravočasen zaključek projekta razvoja novega informacijskega sistema centralne kazenske evidence.

Poslanka Lena Grgurevič je v imenu poslanske skupine Svoboda povedala, da je zakon del obilice zakonodajnih predlogov poslanske skupine SDS, ki jih je ta vložila po volitvah. Gre torej za enega zakonov, ki so ga v koaliciji “izluščili” kot takšnega, ki je lahko z ustreznimi popravki priveden do uzakonitve.

Grgurevič je med drugim izpostavila možnost začasne ustavitve pozivanja na prestajanje kazni zapora ali nadomestnega zapora, če bi povečanje števila zaprtih oseb v zaostrenih varnostnih razmerah onemogočilo varno in funkcionalno bivanje obsojencev. Generalnemu direktorju uprave za izvrševanje kazenskih sankcij zakon omogoča, da na pobudo direktorja zavod, ustno odloči, da obsojenec nadaljuje prestajanje kazni v zavodu, v katerem se nahaja, oz. je premeščen v zavod z ustreznimi pogoji. Napovedala je podporo zakonu.

Podporo poslanske skupine SDS zakonu je napovedal poslanec Zoran Mojškerc, saj njegove rešitve ocenjujejo kot koristne in tudi nujno potrebne.

Vida Čadonič Špelič je med zastopanjem stališča poslanske skupine NSi dejala, da vodstvo zaporov doslej ni imelo pravne podlage, da bi se na epidemijo covida-19 pravilno odzvalo, zato je morala prejšnja vlada pravno podlago ustvarjati v t. i. PKP zakonih. Med drugim je pozdravila tudi omogočanje video stika z družinskimi člani oz. obiskovalci, ko v času izrednih razmer obiski niso dovoljeni.

Podporo poslanske skupine SD zakonu je napovedala poslanka Meira Hot, ki meni, da je zakon korak v smer države, v kateri prebivalci zaupajo v institucije in pravila.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen