Anketa RTVS: V drugi krog predsedniških volitev Logar in Pirc Musarjeva

0

Če bi bile volitve danes, bi se v drugi krog volitev za predsednika republike uvrstila poslanec SDS Anže Logar s 24,8 odstotki podpore in odvetnica Nataša Pirc Musar, za katero bi glasovalo 21,4 odstotka anketiranih, kaže raziskava Valicona za Radiotelevizijo Slovenija (RTVS). Na tretjem mestu je Milan Brglez, ki bi dobil 12,3 odstotka.

Na četrto mesto bi se uvrstila ginekologinja Sabina Senčar (7,2 odstotka), na peto pa kočevski župan Vladimir Prebilič (6,2 odstotka). Sledita poslanec Levice Miha Kordiš s 5,1 odstotka podpore in poslanec NSi Janez Cigler Kralj, ki bi ga v nedeljo obkrožilo pet odstotkov vprašanih.

Da ne bi volilo nikogar oz. bi oddali neveljaven listič, je odgovorilo 1,5 odstotka vprašanih, 6,2 odstotka pa se jih volitev ne bi udeležilo. Da še ne vedo, za koga bi glasovali, je odgovorilo 8,6 odstotka anketiranih, 1,6 odstotka vprašanih pa na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Če bi prišlo do drugega kroga med Pirc Musarjevo in Logarjem, bi prva dobila 42,5 odstotka glasov, drugi pa 36,5 odstotka. Če bi se pomerila Pirc Musarjeva in Brglez, bi prva dobila 36,1-odstotni delež glasov, drugi pa 30,2-odstotnega. Pri izbiranju med Logarjem in Brglezom bi prvi zbral 39, drugi pa 37,4 odstotka glasov.

Volitev se bo zagotovo udeležilo 55,9 odstotka vprašanih, na volišča pa se jih zagotovo ne bo odpravilo 5,3 odstotka. O odločitvi, ali bodo glasovali, še ni prepričanih 33,5 odstotka vprašanih. Na predčasnih volitvah je že glasovalo 5,3 odstotka vprašanih.

Valicon je ob tem preverjal tudi, kakšno podporo imajo politične stranke. Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, bi največ, 28,1 odstotka, podprlo Gibanje Svoboda. Sledi SDS z 19,5-odstotnim deležem, za SD bi se jih odločilo sedem odstotkov, za NSi 6,3 odstotka, za Levico pa 5,4 odstotka.

Med vsemi vprašanimi bi 4,2 odstotka podpore prejela Piratska stranka Slovenije, Resni.ca 3,1 odstotka, SNS 2,3 odstotka. Ostale stranke je podprlo manj kot dva odstotka vprašanih. Da se državnozborskih volitev ne bi udeležili, je odgovorilo dobrih pet odstotkov anketirancev, neodločenih je devet odstotkov, neveljavno glasovnico bi oddalo 1,4 odstotka.

Delovanje vlade Roberta Goloba glede na raziskavo Valicona popolnoma podpira 13,1 odstotka vprašanih, bolj podpira 26,4 odstotka, neodločenih pa je 25,7 odstotka. Njenega delovanja medtem sploh ne podpira 18,6 odstotka, bolj ne podpira 12,5 odstotka, mnenja o tem pa nima 3,7 odstotka anketirancev, pa so objavili na spletnem portalu MMC.

Valicon je raziskavo opravil med 18. in 21. oktobrom v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si na vzorcu 1989 anketirancev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen