Zdravniki zbrali skoraj 3500 podpisov za izstop iz enotnega plačnega sistema

0

Zdravniški sindikat Fides je zbral skoraj 3500 podpisov za izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema. S ponudbo vladne strani za pogajanja niso zadovoljni, ob tem poudarjajo, da se znotraj enotnega sistema plač niti ne bodo pogajali, je predsednik Konrad Kuštrin pojasnil pred izredno letno konferenco sindikata.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin je po koncu seje glavnega oz. stavkovnega odbora Fidesa povedal, da so v sindikatu zbrali skoraj 3500 podpisov za izstop iz enotnega plačnega sistema. “Težko si predstavljam, da bi katerakoli država ignorirala željo 3500 zdravnikov,” je dejal. Zbrane podpise bodo predstavili predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič in poslancem DZ.

Glavni odbor oz. stavkovni odbor je po njegovih besedah na današnjem sestanku sprejel nekatera stališča, ki jih bo predstavil na izredni letni konferenci, ki se je začela ob 16. uri. Ta je za javnost zaprta, sprejeta stališča bodo v sredo predstavili na novinarski konferenci.

Minister je sprva udeležbo na konferenci po Kuštrinovih besedah zavrnil, nato pa pred pred dvema dnevoma sporočil, da se je bo vseeno udeležil. Minister je na konferenco prispel okoli 17.30, izjav za medije pa ni želel dati.

Ob potrditvi udeležbe je sindikatu po Kuštrinovih besedah poslal predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju oz. vladna izhodišča za pogajanja, ki po oceni sindikata v ničemer ne omogočajo odprave plačnih nesorazmerij, prav tako ne predvidevajo primerljivih plač zdravnikov v primerjavi z zdravniki iz drugih držav EU.

Vladna stran obljublja zgolj odpravo plačnih nesorazmerij za pripravnike in druge mlade zdravnike, o zdravnikih specialistih pa ni bilo govora, niti ne o dvigu plačnega stropa za zdravnike, je dodal predsednik Fidesa.

“Vlada je očitno pripravljena delovanje javnega zdravstvenega sistema z vsemi posledicami žrtvovati na račun enotnega plačnega sistema, ki sploh ni več enoten,” je opozoril. Sistem po njegovih besedah posredno povzroča ustavno kršenje bolnikov pravic, saj podi zdravnike iz javnega sektorja in tako bolnikom onemogoča ustrezno in hitro obravnavo. Od ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana v sindikatu zato pričakujejo, da bo danes prišel predstavil drugačen predlog.

Konferenca sicer poteka pod sloganom Dovolj nam je, predstavlja pa slovesni zaključek uspešne akcije zbiranja podpisov peticije z zahtevo po izločitvi zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS. VAŠ Politikis.si z vami že 12 let.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen