Snemanje Netflixovega filma v Piranu priložnost za mednarodno promocijo Slovenije

0

Film Our Man From Jersey v glavnih vlogah s Halle Berry in Markom Wahlberom snemajo na Hrvaškem in v Sloveniji, je naslov ponedeljkovega članka ene od osrednjih ameriških filmskih revij Variety. Ministra za gospodarstvo in kulturo sta ob obisku Pirana, kjer snemajo film v Netflixovi produkciji, poudarila, da je to odlična promocija za Slovenijo.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob petkovem obisku Pirana poudarila, da je snemanje največjega filmskega projekta v Sloveniji pomemben dogodek za slovensko filmsko industrijo. Kot je pojasnila, so v obsežen projekt “vključene tudi slovenske koproducentske ekipe in veliko slovenskih delavcev in delavk na področju filma, ki sodelujejo s kolegi in kolegicami iz najrazličnejših držav, saj so takšne velike produkcije vedno tudi mednarodne”.

“To pomeni izjemen prenos znanja, povezav in bogate izkušnje,” je še povedala Asta Vrečko in dodala, da si želijo na ministrstvu še več možnosti za sodelovanje, hkrati pa tudi izboljšav na tem področju, o čemer so tudi govorili ob obisku. “Prav zaradi spodbujanja različnih povezav, ki so širše od samega področja filma, saj segajo na področje gospodarstva in turizma, smo na vladi temu projektu sofinanciranja tuje produkcije namenili 2,5 milijonov evrov,” je pojasnila.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki se je obiska Pirana udeležil z Asto Vrečko in direktorico Slovenskega filmskega centra (SFC) Natašo Bučar, pa je prepričan, da lahko “dobra filmska produkcija znanih svetovnih medijskih hiš, kot je Netflix, pomembno prispeva h globalni promociji države”.

“Poleg tega ima filmska produkcija tudi multiplikativen učinek na domače gospodarstvo in turizem. Doprinese lahko k razvoju tudi manj razvitih regij, ustvarja zaposlitvene priložnosti in razvoj novih kompetenc na različnih področjih. Obenem pa so visokokakovostni mednarodni filmski projekti promocija filmskega turizma v Sloveniji,” je pojasnil in dodal: “Zato smo na ministrstvu podprli projekt z enim milijonom evrov, saj verjamemo, da ima sinergijske učinke z ostalimi vlaganji v mednarodno turistično in gospodarsko promocijo naše države.”

Nataša Bučar pa odločitev producentov za snemanje pri nas razume kot “potrditev, da imamo v Sloveniji odlične snemalne lokacije, izkušene filmske delavce in vso potrebno infrastrukturo za servisiranje tudi največjih filmskih produkcij na svetu”.

Ministra in direktorica SFC so si v Piranu ogledali glavno snemalno enoto in se srečali z režiserjem Julianom Farinom, izvršno producentko Jennifer Madeloff in člani filmske ekipe, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Del akcijskega trilerja Our Man from Jersey z delovnim naslovom The Union snemajo na različnih lokacijah v Sloveniji, večji del v Piranu. Predvidenih je 17 snemalnih dni. Pri projektu sodeluje več kot 340 slovenskih delavcev, kar je več kot polovica celotne ekipe. Slovenski sodelavci so prisotni na več ravneh: organizaciji, produkciji, na področju scenografije, so v tehnični ekipi, pa tudi asistenti v sektorjih kostumografije in filmske maske in sektorja slike in zvoka.

Angažirali so tudi številne t.i. vajence, vključenih pa je tudi na stotine statistov. Predvideno število vseh sodelujočih slovenskih in tujih filmskih delavcev je 650, z igralci in statisti pa se število povzpne na kar 1500, so sporočili z ministrstva.

Obenem produkcija predvideva 30.000 nočitev v hotelih in drugih prenočitvenih kapacitetah. Skupna predvidena poraba sredstev za priprave in snemanje v Sloveniji je ocenjena na deset milijonov evrov.

V Sloveniji filmsko produkcijo sistemsko podpira SFC, ki skrbi tudi za promocijo Slovenije kot filmske lokacije. Zadolžen je tudi za denarna povračila v višini 25 odstotkov upravičenih stroškov za produkcijo filmov in avdiovizualnih del na ozemlju Slovenije, so še spomnili na ministrstvu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen