(Vse do 5. oktobra je čas za boljšo Slovenijo – PODPIŠITE tudi vi!) SDS z zbiranjem podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov v “ciljni ravnini”

1

V SDS so z zbiranjem podpisov za razpis zakonodajnih referendumov o predlogu sprememb zakonov o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi v “ciljni ravnini”, je danes dejala poslanka SDS Alenka Jeraj. Potrebnih 40.000 podpisov sicer po njenih besedah še niso zbrali, a računajo, da jim bo to uspelo do 5. oktobra, ko se izteče tok za zbiranje podpisov.

SDS je namreč s 1. septembrom začela zbiranje podpisov za razpis vseh treh omenjenih zakonodajnih referendumov, 35-dnevni rok, do katerega lahko zbirajo potrebnih 40.000 podpisov za vsakega izmed referendumov, pa se bo tako iztekel prihodnji teden.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS. VAŠ Politikis.si z vami že 12 let.

Prepričani so, da jim bo do takrat tudi uspelo zbrati zadostno število podpisov.

Po izteku omenjenega 35-dnevnega roka ima sicer pobudnik referenduma sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v DZ. Če je ta popolna, ima nato še DZ sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Kdaj bi lahko ob zadostnem številu zbranih podpisov izvedli naštete referendume, sicer še vedno ni znano. V SDS ostajajo na stališču, da bi referendume izvedli sočasno z jesenskimi bodisi lokalnimi bodisi predsedniškimi volitvami. Ocenjujejo, da bi to bilo najceneje tudi za državo, je danes poudarila Jerajeva.

V koaliciji so medtem bolj naklonjeni temu, da bi vse morebitne referendume izpeljali v enem “referendumskem” dnevu, ki pa ne bi sovpadal z datumom katerih izmed volitev. “Bomo videli, kakšni bodo predlogi, ampak na ta način se vsaj za naš občutek koalicija trudi, da bi bila udeležba čim manjša, to pa ni namen referendumov niti demokracije,” je ob tem danes še ocenila Jerajeva.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja sicer skladno z referendumsko zakonodajo ne sme preteči manj kakor trideset dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot petinštirideset dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Boste organizirali take zbore bebcev, kot je bil tisti od n tv ? Res podn od podna!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen