Moskva z grozečo retoriko: Rusija bi lahko po priključitvi štirih ukrajinskih regij za obrambo ozemelj uporabila tudi jedrsko orožje

0

Ruske oblasti so danes sporočile, da bodo imeli referendumi o priključitvi k Rusiji na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje znatne posledice, zlasti na področju varnosti. Iz Moskve so namreč zagrozili, da bi Rusija za obrambo ozemelj pred ukrajinskimi protinapadi lahko uporabila tudi jedrsko orožje.

“Na omenjenih ozemljih bo prišlo do korenitih sprememb z vidika mednarodnega prava in ukrepov, sprejetih za zagotavljanje varnosti,” je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, pri čemer se je ponovno skliceval na grožnje Moskve, da bo za obrambo svojega ozemlja uporabila tudi jedrsko orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je izpostavil možnost, da bi Rusija na teh ozemljih lahko uporabila svojo doktrino jedrskega odvračanja in napovedal, da bodo oborožene sile znatno okrepile obrambo vseh ozemelj, priključenih Rusiji. “Rusija ima pravico uporabiti jedrsko orožje, če je to potrebno, ob strogem upoštevanju načel vladne politike jedrskega odvračanja,” je še dodal aktualni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je medtem dejal, da želi Rusija “rešiti ljudi” v štirih regijah v Ukrajini, kjer še danes potekajo referendumi. Če bodo tamkajšnji prebivalci glasovali za priključitev k Rusiji, bo Moskva “prevzela suverenost” nad približno 20 odstotki Ukrajine, vključno s Krimom, ki je bil priključen leta 2014.

Putin je že pred referendumi napovedal, da bodo ob priključitvi ozemelj vse nadaljnje ukrajinske napade obravnavali kot napade na svoje ozemlje in se branili z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Britansko obrambno ministrstvo pa je v danes objavljenih obveščevalnih podatkih navedlo, da obstaja realna možnost, da bo Putin že v petek uradno oznanil priključitev zasedenih ukrajinskih regij k Rusiji.

Britansko obrambno ministrstvo pa je v danes objavljenih obveščevalnih podatkih navedlo, da obstaja realna možnost, da bo Putin že v petek uradno oznanil priključitev zasedenih ukrajinskih regij k Rusiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen