Putin žvižgaču Edwardu Snowdnu podelil rusko državljanstvo

0

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danes ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki je razkril obsežno vohunjenje ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), podelil rusko državljanstvo. Zdaj naj bi za državljanstvo zaprosila tudi njegova žena, njuna hči pa že ima ruski potni list, saj se je rodila v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske oblasti so danes objavile predsednikov odlok, s katerim je bil Edward Snowden uvrščen na seznam novih ruskih državljanov. Pobegli žvižgač je sicer že novembra 2020 dejal, da je zaprosil za rusko državljanstvo in da si bo pri tem prizadeval ohraniti državljanstvo ZDA.

Snowden, nekdanji sodelavec NSA, je pobegnil iz ZDA, potem ko je leta 2013 novinarjem predal zaupne dokumente, ki jih je pobral s strežnika agencije. Razkril je, kako ZDA množično zbirajo osebne podatke in vohunijo za milijoni civilistov po vsem svetu. Ker mu je v ZDA zaradi izdaje državnih skrivnosti grozil in mu še vedno grozi zapor, je pobegnil v Rusijo, ki mu je podelila azil.

Moskva je pred nekaj leti omilila stroge zakone o državljanstvu in posameznikom omogočila, da lahko prejmejo ruske potne liste, ne da bi se odrekli svojega prvotnega državljanstva.

Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena je za rusko tiskovno agencijo RIA povedal, da bo tudi žvižgačeva soproga Lindsay Mills zaprosila za rusko državljanstvo in dodal, da ima njuna hči že ruski potni list, saj se je rodila v tej državi. V luči ruske mobilizacije pa je odvetnik dodal, da Snowdna ne bodo vpoklicali, saj nima izkušenj v ruski vojski.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem pojasnil, da je Snowden na lastno prošnjo prejel rusko državljanstvo in dodal, da se Putin zaenkrat ne namerava srečati z novim sodržavljanom, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen