[Minister Bešič Loredan zrel za odstop] V SB Celje zamenjali dva pacienta, domnevno zaradi napačnega zdravljenja eden od njiju umrl!

3

Zaradi napačne identifikacije dveh pacientov v Splošni bolnišnici (SB) Celje bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Če bo premier Robert Golob ocenil, da mora zaradi dogajanja odstopiti, bo prevzel odgovornost in odstopil, je ob tem napovedal.

“Zgodba je pretresljiva,” je dogajanje uvodoma komentiral zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, ki je bil na novinarski konferenci po vrnitvi iz Splošne bolnišnice (SB) Celje vidno pretresen.

Če bo premier Robert Golob ocenil, da je soodgovoren za dogajanje, bo minister prevzel odgovornost in odstopil, je napovedal. Svoj odstop je na novinarski konferenci že ponudilo vodstvo SB Celje, kar je Bešič Loredan označil za odgovorno.

Prve ugotovitve o kronologiji dogajanja sta predstavila skupaj z v. d. urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Alešem Šabedrom. Po njegovih besedah se je prejšnjo sredo v enem izmed domov starejših občanov pojavila potreba za prevoz dveh varovancev v SB Celje. Oba sta bila nepokretna, en pacient je imel pljučnico, drugi pa okužbo sečil. Eden je bil neodziven in z demenco, je pojasnil minister.

Prevoz je še isti dan opravil Zdravstveni dom (ZD) Sevnica. Kljub dvema izdanima nalogoma za prevoz, so oba pacienta v bolnišnico prepeljali z istim reševalnim vozilom. Dva dni kasneje je bila družina enega od pacientov obveščena, da je njihov svojec umrl. Isti dan so svojci, ne da bi ga videli, v bolnišnici prevzeli pokojnikove osebne stvari. Po besedah ministra svojcem pred tem obisk bolnika ni bil omogočen.

“Covid-19 ni opravičilo,” je bil kritičen minister. Obiski so v celjski bolnišnici zaradi covida-19 namreč omejeni. Bolnišnice morajo v takih primerih svojcem obisk omogočiti, četudi z masko, ob testiranju na koronavirus ali v skafandru.

V torek so bili svojci drugega bolnika obveščeni, da se je vrnil v dom starejših občanov. Pacient je ob vrnitvi imel na roki zapestnico z napačnim imenom, zato so v domu o tem obvestili bolnišnico. Od tam so o dogodku minulo noč obvestili ministrstvo za zdravje, kjer so se dopoldne najprej sestali z vodstvom celjske bolnišnice, nato pa še z vodstvom ZD Sevnica.

Zamenjava se je po besedah Šabedra najverjetneje zgodila pri prevozu pacientov v SB Celje. Čeprav uradnega poročila od tam še ni, pa naj bi vodstvo bolnišnice ob obisku ministrstva pojasnilo, da pacienta v prihodu v bolnišnico najverjetneje nista bila ustrezno identificirana.

Ob napačni identifikaciji sta prejela napačni zapestnici, pa tudi napačno zdravljenje. Bešič Loredan sicer ne želi špekulirati, ali je napačno zdravljenje razlog za smrt enega od pacientov. Stanje preživelega je sicer po njegovih besedah dobro, je dejal.

Do napak je po prvih podatkih prišlo v “celi verigi zdravstva”, je pojasnil minister. Pokojnega je namreč napačno identificiral tudi sodni izvedenec, zato je bil naposled tudi upepeljen pod napačnim imenom. Pokopan je bil v sredo.

Bešič Loredan je govoril tudi s sinovoma pokojnega, ki sta danes izvedela, da je pokojni v resnici njun oče, in s svojci, ki so danes izvedeli, da oseba, ki so jo pokopali v sredo, ni njihov svojec.

“Kot človek, kot zdravnik in kot podpredsednik vlade ter v imenu predsednika vlade in celotne vlade se svojcem iskreno opravičujem,” je dejal. Kar se je zgodilo, je po njegovih besedah nedopustno.

Napovedal je, da bodo na ministrstvu zaradi dogajanja nemudoma sprožili izredni nadzor. Hkrati bodo Zdravniško zbornico Slovenije pozvali, naj tudi sama izvede strokovni nadzor. Strokovni nadzor so uvedli tudi v SB Celje, prav tako ministrstvo uvedbo strokovnega nadzora pričakuje od ZD Sevnica.

Ob tem je zagotovil, da bodo na ministrstvu za zdravje in v vladi poskrbeli, da se kaj takega ne bo več zgodilo. “Naša naloga je, da vzpostavimo izjemno strog nadzor, pravila igre, ki se jih bomo mogli držati vsi,” je poudaril. Dodal je, da je zdravstveni sistem očitno res na točki nič, ko je potrebna zdravstvena reforma, da se kaj takega ne zgodi več.

Šabeder je ob tem napovedal, da bodo na področju registra tveganj za vse zdravstvene izvajalce zagotovo potrebne prevetritve. V SB Celje po njegovih besedah namreč nimajo protokola identifikacije bolnika, če je ta v takšnem stanju, da z njim komunikacija ni mogoča.

V celjski bolnišnici je ta teden prišlo do neljubega dogodka, v katerem so o smrti pacienta, pripeljanega iz enega od domov za starejše, obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim. Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko je bil umrli pacient že pokopan.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar, ki je svojcem preminulega v imenu zaposlenih izrazil iskreno sožalje, svojcem obeh pa se je danes že opravičil, je dejal, da gre za tragičen dogodek, za katerega nima pravega opravičila. “Vsem nam je zelo težko in globoko obžalujemo, kar se je zgodilo,” je dejal.

Št. komentarjev: 3
 1. raft pravi

  Loredan, tvoji kolegi v vladi so anarhisti, potomci in zagovorniki morilcev slovenskega naroda in nešolana raja.
  Pretresen? Le kdo, ki ima ob sebi Golobovo rdečo primitivno golazen ne bi bil?

 2. raft pravi

  Miha Kordiš je prejšnji teden zaradi prekratke varnostne razdalje povzročil avtomobilsko prometno nesrečo, ko se je zabil v zadnji del avtomobila.
  Nihče od udeležencev ni bil pod vplivom alkohola in pri nobenem ni obstajal sum vožnje pod vplivom prepovedanih drog,” nam je sporočila policija.
  ——————-
  Torej, pihanje za ugotovitev alkoholiziranosti in ovohavanje ri-tne odprtine za ugotavljanje prisotnosti prepovedanih drog.

 3. Nace pravi

  Loredan v prvi vrsti sploh ne bi smel biti minister, ker je navadna dvoživka z dvojno plačo. Kot minister in kot privat zdravnik.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen