Ljubljana Festival danes gosti Ano Netrebko; operna pevka se je javno distancirala in obsodila ruska agresorska dejanja v Ukrajini

0

V sklopu Ljubljana Festivala bo drevi v Cankarjevem domu s tenoristom Jusifom Ejvazovim nastopila ruska sopranistka Ana Netrebko. Na odru se jima bodo pridružili slovenska mezzosopranistka Monika Bohinec, članica opernega ansambla Dunajske državne opere, in simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko italijanskega dirigenta Michelangela Mazza.

Pri Festivalu Ljubljana so se odločili, da koncert Ane Netrebko ostane na sporedu kljub temu, da je Ukrajinska skupnost Slovenije nanj naslovila peticijo, v kateri so pozvali k odpovedi njenega nastopa v Ljubljani. Kot je skupnost med drugim ocenila v peticiji, so nastopi umetnikov, ki “neposredno podpirajo zločinski režim diktatorja Putina”, nesprejemljivi.

V odgovor na peticijo so na festivalu zapisali, da so bili deležni tako pozitivnih kot negativnih odzivov na koncert svetovno znane sopranistke. Vendar pa po njihovem mnenju povezovanje političnih prepričanj s kulturo in umetnostjo prinaša še več razdora in nerazumevanja: “Ravno kultura, še posebej pa glasbena umetnost, je jezik, ki še kako povezuje različne narode in skupnosti. V tem smislu smo še posebej ponosni na to, da so številni nastopajoči iz tujine. Glasba je moč, s katero gradimo mostove.”

Izpostavili so tudi, da se je Netrebkova, kot to izhaja iz njene izjave, javno distancirala ter obsodila agresorska dejanja v Ukrajini. Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je tudi napovedal, da bodo zagotovili varen koncert tako zanjo kot za občinstvo. Pri tem je še spomnil, da so bili pred leti podobnih groženj deležni tudi ob gostovanju Izraelskih filharmonikov.

Netrebko in Ejvazov bosta na koncertu izvedla izbor iz opernih klasik od Čajkovskega do Wagnerja in Puccinija.

Po ruskem napadu na Ukrajino je Netrebkova zaradi obtožb, da je blizu Kremlju, odpovedala številne koncerte po svetu. Velja za trenutno eno najboljših sopranistk, ki v glavnih vlogah že leta osvaja svetovne operne odre. Nekatere, mednje spada tudi oder Cankarjevega doma, si deli tudi s svojim parterjem, tenoristom azerbajdžanskega rodu Ejvazovim, ki redno nastopa v londonski Kraljevi operni hiši, münchenski Državni operi in newyorški Metropolitanski operi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen