Ameriški sodnik odredil objavo sodnih dokumentov o preiskavi na Trumpovem posestvu

0

Ameriški sodnik je v četrtek odredil objavo dela dokumentov, na podlagi katerih je bil odrejen sodni nalog za nedavno preiskavo zvezne policije na posestvu nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zvezni sodnik Bruce Reinhart je odločil, da je treba dokument, ki naj bi podrobno opisal razloge za preiskavo pravosodnega ministrstva, objaviti do danes opoldne po lokalnem času.

Vendar bo večina gradiva verjetno ostala tajna, saj je Reinhart pristal na zahtevo pravosodnega ministrstva, ki je navedlo, da je treba zaradi interesov preiskave določene podatke v dokumentu nujno zakriti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reinhart se je pri odločitvi skliceval na javni interes zaradi preiskave na domu nekdanjega predsednika ZDA. Pravosodno ministrstvo je objavi necenzurirane različice nasprotovalo, saj trdi, da bi bila potrebna tako obsežna redakcija dokumentov, “da bi bilo preostalo razkrito besedilo brez kakršne koli pomembne vsebine”.

FBI je 8. avgusta preiskal posestvo Donalda Trumpa Mar-a-Lago na Floridi in zasegel škatle z zaupnimi dokumenti, ki jih republikanec kljub večkratnim zahtevam ni izročil oblastem.

Ameriški predsedniki morajo namreč vse svoje dokumente in spletno pošto predati vladni agenciji, imenovani nacionalni arhivi, Trump pa jih je ob odhodu s položaja januarja 2021 odnesel iz Bele hiše na Florido. Kakršnekoli nepravilnosti zavrača, češ da je bila oznaka tajnosti z dokumentov umaknjena.

Trump, ki se spogleduje z idejo o kandidaturi na predsedniških volitvah leta 2024, je preiskavo označil za “lov na čarovnice”. V četrtek je na svojem družbenem omrežju Truth ponovno zatrdil, da je nedolžen in obtožil “radikalne levičarske demokratske tožilce”, da so “nezakonito preiskali njegovo hišo”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen