V Italiji reka Pad z najnižjim vodostajem v zgodovini

0

V številnih delih Italije še naprej pustošijo številni požari. Najhuje je v Furlaniji-Julijski Krajini, kjer se je ogenj razširil tudi na slovenski Kras, obsežen požar pa pustoši tudi v Toskani. Zaradi hude in dolgotrajne suše ima reka Pad najnižji vodostaj doslej, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zaradi obsežnega požara, ki od ponedeljka pustoši na območju Versilia v Toskani, so evakuirali več kot tisoč ljudi, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita. V požaru je doslej zgorelo 868 hektarjev površin, poroča Ansa.

Guverner Toskane Eugenio Giani je na Twitterju sporočil, da so eksplodirale nekatere plinske cisterne, ki jih je zajel požar. V sredo je v Toskani izbruhnilo približno 20 novih požarov, v Kampanji pa več kot deset. Na Siciliji in Sardiniji je stopnja opozorila pred gozdnimi požari povečana, ponekod celo najvišja.

Sušno stanje v Italiji se še poslabšuje, je danes sporočil observatorij za vodne vire ANBI. V strugi reke Pad je le 10 odstotkov povprečnega vodostaja. Suša je močno prizadela tudi osrednjo Italijo, opozarja ANBI, ki Rim in Viterbo opisuje kot “italijanski prestolnici žeje”.

Guverner Lombardije Attilio Fontana opozarja, da je v tej regiji zaradi suše že skoraj zmanjkalo vode za kmetijstvo, poroča Ansa.

Jezera Maggiore, Garda in Como imajo rezerve, ki jih bo za kmetijske namene mogoče uporabljati le še nekaj dni. Razmere so zelo zaskrbljujoče; če v naslednjih dneh ne bo deževalo, bo težko najti vodne vire za kmetijstvo, je opozoril Fontana.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen