Filmska diva Gina Lollobrigida slavi 95. rojstni dan

0

Gina Lollobrigida je nekoč veljala za najlepšo žensko na svetu. Pred kamero je stala v družbi z največjimi hollywoodskimi zvezdami. Uspešna ni bila samo kot igralka, pač pa tudi kot fotografinja in kiparka. Italijanska igralka danes slavi 95. rojstni dan v senci družinskega spora, ki kroji njeno življenje.

Številni menijo, da si velika Gina Lollobrigida ni zaslužila takšnega življenja na svojo starost, ko ne sme več sama odločati o svojem premoženju. Sodišče ji je namreč po letih družinskih sporov dodelilo skrbnika.

“Pravico imam živeti v miru, pa tudi umreti v miru,” je Gina Lollobrigida dejala v solzah na italijanski televiziji novembra lani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lollobrigida velja za eno od največjih div italijanskega filma. Ob drugih italijanskih igralkah, kot so Sophia Loren, Claudia Cardinale in Monica Vitti, je v povojnih desetletjih dosegla svetovno slavo in bila pred kamero z največjimi filmskimi zvezdami. Na podlagi enega od njenih filmov so jo celo opisali kot “najlepšo žensko na svetu”. Kasneje se je uveljavila tudi kot fotografinja in kiparka.

Umetnica z zapletenim priimkom, ki ga kljub prigovarjanju nekaterih režiserjev ni nikoli želela zamenjati za krajšo, umetniško različico, se je rodila leta 1927 vzhodno od Rima. Leta 1946 si je v Rimu služila kruh kot statistka ter z risbami gostov v lokalih, ko jo je odkril filmski ustvarjalec Mario Costa. Svojo prvo večjo filmsko vlogo je dobila leta 1948 v filmu Follie per l’opera. To je bil začetek njene vznemirljive igralske kariere, v kateri je sodelovala s številnimi hollywoodskimi velikani; od Humphreyja Bogarta do Marcella Mastroiannija, Seana Conneryja, Aleca Guinnessa, Burta Lancasterja in Rocka Hudsona.

Igrala je tudi ob Anthonyju Quinnu v Notredamskem zvonarju (1956). Med njene velike uspešnice sodita med drugim filma Fanfan la tulipe in Les belles de nuit iz leta 1952.

Od leta 1956 do 1959 je štiri leta zapored prejela bambija kot najboljša mednarodna igralka ter številne nagrade v rodni Italiji. Vendar “La Lollo” za razliko od Sophie Loren ni osvojila nobenega oskarja.

V zasebnem življenju in ljubezni je imela po lastnih besedah “manj sreče kot drugi”. V poroki s slovenskim zdravnikom Milkom Škoficem leta 1949, od katerega se je ločila leta 1971, se ji je rodil sin Andrea Milko mlajši. Prav sin je dosegel, da je njegova mati zaradi svojega duševnega stanja dobila finančnega skrbnika.

V sporu s sinom in vnukom ne gre za dobro počutje dive, temveč za denar, je zadeve komentiral igralkin odvetnik Antonio Ingroia, ki je bil nekoč protimafijski tožilec.

Zgolj bogastvo je imel v mislih tudi goljuf iz Španije, s katerim se je Lollobrigida leta 2006 skorajda poročila. A tudi v sedanjem sporu s sinom je v ospredju mladenič, uradno njen pomočnik, in po besedah Lollobrigide njena “velika sreča”. Moški s soprogo in otrokom živi pri igralki in po trditvah njenega sinu manipulira z Gino Lollobrigido.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen