Evropski parlament s sprejeto resolucijo za vključitev splava med temeljne pravice EU

0

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu danes sprejel resolucijo, v kateri je države članice Evropske unije pozval, naj pravico do umetne prekinitve nosečnosti uvrstijo med temeljne pravice povezave. Resolucijo so v odzivu na prepoved splava v ZDA evropski poslanci sprejeli s 324 glasovi za, 155 proti ter 38 vzdržanimi.

V resoluciji o odločitvi vrhovnega sodišča ZDA o odpravi pravice do splava in potrebi po zaščiti pravice do splava in zdravja žensk, tudi v EU, pozivajo k vključitvi pravice do splava v Listino EU o temeljnih pravicah, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Svetu bi bilo treba predložiti predlog za spremembo 7. člena listine, s katero bi dodali, da “ima vsakdo pravico do varnega in zakonitega splava”. Evropski poslanci pričakujejo, da se bo Evropski svet sestal in razpravljal o konvenciji za revizijo pogodb EU, kot je že navedel v svoji resoluciji 9. junija, so dodali.

Obsodili so tudi nedavno odločitev vrhovnega sodišča ZDA, ki je odločanje o pravici do splava vrnilo v roke zveznih držav, ki lahko sedaj uvedejo prepoved splava.

V resolucija izražajo popolno solidarnost in podporo ženskam v ZDA in tistim, ki sodelujejo pri zagotavljanju in spodbujanju pravice in dostopa do zakonite in varne pomoči pri splavu v tako težkih okoliščinah. Pozivajo ameriški kongres, naj sprejme predlog zakona, ki bo zaščitil pravico do splava na zvezni ravni.

Zaskrbljeni so tudi zaradi morebitnega porasta financiranja skupin, ki nasprotujejo enakopravnosti spolov in pravici do možnosti izbire po svetu, tudi v Evropi. Pozivajo države članice EU, naj dekriminalizirajo splav ter odpravijo vse pravne, finančne, socialne in praktične omejitve, ki še vedno omejujejo dostop do umetne prekinitve nosečnosti v nekaterih državah članicah.

Države članice EU bi morale zagotoviti dostop do varne, zakonite in brezplačne umetne prekinitve nosečnosti, zdravstvenega varstva nosečnic in porodnic, prostovoljnega načrtovanja družine, mladim prijaznih storitev ter preprečevanja širjenja okužb z virusom hiv, zdravljenja in podpore brez diskriminacije, piše v resoluciji.

Poslanci še menijo, da bi Evropska komisija in države članice morale okrepiti politično podporo zagovornikom človekovih pravic in ponudnikom zdravstvenih storitev, ki si prizadevajo za izboljšanje spolnega in reproduktivnega zdravja in pravic.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen