Kandidaturo za predsednika republike napovedal tudi Vladimir Prebilič

0

Predsedniško kandidaturo je danes najavil župan Kočevja Vladimir Prebilič, ki se v volilno tekmo podaja s podporo neodvisnih županov in podpisi volivcev. Na novinarski konferenci ob najavi kandidature je dejal, da je treba funkciji predsednika dodati vsebino. Predsednik republike mora po njegovem mnenju sooblikovati politično življenje v državi.

Za kandidaturo na predsedniških volitvah se je odločil, ker meni, da lahko izkušnje iz lokalne prenese na državno raven. Prebilič je ponosen, da je v 12 letih županovanja v Kočevju poskrbel za razvoj – povečal proračun, ustvaril 700 delovnih mest in ustavil izseljevanje mladih. “Osebno sem prepričan, da je bilo to mogoče zaradi tega, ker smo odrinili ideologije, nenehna kreganja in pa težave,” je poudaril.

Prebilič meni, da ni prav, da je predsedniška funkcija degradirana na protokolarno raven. “Funkcija, ki je neposredno izvoljena in s tem uživa najvišjo možno stopnjo legitimnosti, mora sooblikovati politično življenje v naši državi,” je poudaril.

Predsednik republike mora biti po Prebiličevem mnenju aktiven na vsaj treh področij. Na področju zunanje politike, “kjer je glava države, tisti, ki mora biti del te zgodbe in tako to razumejo tudi v tujini”, bistveno bolj mora biti predsednik prisoten na področju varnostne politike in sooblikovati določena stališča, v domačem okolju pa mora imeti predsednik bolj proaktivno držo, meni.

“Slovenija, ki je pred ogromnimi izzivi in po mojem mnenju neizbežnimi reformami, potrebuje prav nekoga, ki bi vlado pomagal usmerjati, spodbujati in da bi s skupnimi močmi sprejemali odločitve, ki bodo za mlade, tiste, ki prihajajo za nami, še kako pomembne,” je Prebilič naštel svoje poudarke. Zato mora biti po njegovem mnenju predsednik republike nestrankarski.

Vodja njegove kampanje je direktorica občinske uprave Lilijana Štefanič, ki je tudi prvopodpisana pod njegovo kandidaturo. “Gre za osebo, s katero delam najdlje časa, na katero se lahko stoodstotno zanesem in s katero smo po mojem mnenju ustvarili resnično velik napredek, ne le v občini, še kje drugje,” je dejal. Za Prebiličevo kandidaturo deklarirano stoji 45 županov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen