Državni svetniki Golobovi vladi na dva zakona prisolili “veto zaušnico”, zato v DZ v četrtek znova o noveli zakona o RTVS in zakonu proti “škodljivim ukrepom” pretekle oblasti

6

Poslanci bodo na izredni seji v četrtek ponovno odločali o noveli zakona o RTV ter zakonu za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Državni svet je namreč danes na oba zakona izglasoval veto. Še pred izredno sejo bosta zahtevo za ponovno odločanje o obeh zakonih obravnavala matična odbora.

Predlog za odločanje o odložilnem vetu na vladni zakon o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Matjažem Gamsom. Med drugim jih moti hitrost menjave organov odločanja na zavodu. Tem mandat preneha veljati z dnem uveljavitve zakona, medtem ko se novouvedeni svet RTVS nato konstituira najpozneje v roku 60 dni. To po mnenju predlagateljev veta predstavlja nerazumno kratek čas.

Namen novele je po navedbah predlagateljev spremeniti zdajšnji način upravljanja in vodenja zavoda tako, da se politika umakne iz zavoda, da se onemogoči politično podrejanje in vmešavanje v kadrovske in uredniške odločitve ter da se zavod vrne javnosti in zaposlenim.

Novela med drugim namesto zdajšnjega 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta zavoda uvaja enotni svet s 17 člani. Med njimi ne bo nobenega imenoval DZ.

Predlog za odložilni veto na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec, pa so vložili v Inženirski zbornici Slovenije, kjer jih predvsem moti poseganje v gradbeni zakon.

Zakon bi sicer v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše. Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Glede na razmerja moči v parlamentu med koalicijo in opozicijo bo sicer po pričakovanjih DZ ob ponovnem glasovanju ob zakona znova potrdil. Vsaj zakonu o RTVS pa sicer utegne doleteti še naknadni zakonodajni referendum.

Št. komentarjev: 6
 1. Pubec pravi

  Škoda, da ni kdo prisolil zaušnice Anji BahŽibert, ker piše in razpihuje take neumnosti, da bi si to definitivno zaslužila. Zgraža se, da je nekdo predlagal na Krasu , uporabo policijskega vodnega topa. In ta kura se spreneveda, češ, da ne ve kdo ga je nabavil. Res bi rad vedel, kaj ta trapa razmišlja, ko ima pomisleke o njegovi uporabi v RES UPRAVIČENE namene, medtem, ko ga je Hojs aktiviral proti protestnikom pa se ji je to zdelo nesporno.

  1. raft pravi

   Pubec, res čudno a ne, da vsepovsod po svetu za gašenje požara uporabljajo policijske vodne topove?
   Piz-da, kolk ste ta rdeče seronje zaplankani. Ni čudno, da mislite, da denar raste na drevesu.

   1. Pubec pravi

    Ti s tem svojim pisanjem samo kažeš svojo inteligenco. Ne razumeš, da hočem reči, da je vendar normalno, da se v tako težki situaciji ,poprimemo vsega ” kar imamo v hiši” in je torej normalno, da v to spada tudi policijski top. Če zate to ni normalno, si zaslepljena sds ovca in se ne spuščaj na nivo one kokoši!

    1. raft pravi

     Pubec, med drugim te je-be tudi tehnika.

     1. Pubec pravi

      Kaj vse pa tebe, razen firerja

 2. raft pravi

  »Prezgodaj je še. Za takšna vprašanja je še čas.« Tako na ljubljanski občini odgovarjajo na vprašanje, ali župan Zoran Janković na novembrskih lokalnih volitvah računa na podporo Gibanja svoboda. Župan glavnega mesta se bo za že šesti mandat potegoval s podporo svoje liste. In kdo so kandidati Golobove stranke v Mariboru, Celju in ne nazadnje tudi v prestolnici?
  —————————
  Le kaj bo ljubi moji Slovenci, ko ne bo več preljubega nam lopova in prevaranta Jankoviča? Mogoče si pa v resnici ne zaslužimo svoje države.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen