Lavrov razkril prave (ne)diplomatske karte: Rusija širi vojaške cilje v Ukrajini

0

Vojaški cilji Moskve v Ukrajini niso več omejeni le na vzhod države, ampak vključujejo tudi druga ozemlja in se lahko še razširijo, je danes opozoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba se je na to odzval s pozivom zaveznikom, naj okrepijo sankcije proti Moskvi in pospešijo dobavo orožja Kijevu.

V pogovoru za ruske državne medije je Lavrov dejal, da se je strategija Moskve spremenila, potem ko je Zahod Ukrajini dobavil orožje dolgega dosega, ki je po njegovi oceni spremenila “geografijo” spopadov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede ruskih ciljev v Ukrajini je dodal, da ne gre več samo za Doneck in Lugansk, ampak tudi za regiji Herson in Zaporožje ter številna druga ozemlja. Ti cilji Rusije se bodo še bolj spremenili, če bo Zahod Ukrajini še naprej dobavljal orožje dolgega dosega, kot je napredni raketni sistem Himars, je še opozoril Lavrov.

“Ruski zunanji minister je s priznanjem sanj, da bi si prisvojil še več ukrajinske zemlje, dokazal, da Rusija zavrača diplomacijo in se osredotoča na vojno in teror,” je v odzivu na izjave Lavrova dejal ukrajinski zunanji minister Kuleba, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je zahodne partnerje pozval, naj s sankcijami okrepijo pritisk na Moskvo in pospešijo dobavo orožja Kijevu.

Moskva je v zadnjih tednih dosegla uspehe na vzhodu Ukrajine, med drugim na območju Severodonecka in Lisičanska, kar ji je odprlo pot za napredovanje proti zahodu, proti mestoma Kramatorsk in Slovjansk. Na tem območju in na jugu Ukrajine se nadaljujejo srditi spopadi, pri čemer se Kijev zanaša na nedavne dobave orožja s strani Zahoda, navaja AFP.

Lavrov je tudi ocenil, da mirovni pogovori z Ukrajino v trenutnih razmerah nimajo smisla. Dosedanji stiki s Kijevom so po njegovih besedah “razkrili le pomanjkanje pripravljenosti ukrajinske strani, da bi se o čem resno pogovarjali”. “Enostavno ne bodo nikoli sposobni izraziti ničesar, kar bi si zaslužilo resno pozornost resnih ljudi,” je dodal.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek zvečer med obiskom v iranski prestolnici Teheran dejal, da prejšnja ruska ponudba za rešitev spora, ki je bila pripravljena za podpis, ni več veljavna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen