Ameriška naftna velikana ExxonMobil in Chevron z rekordnima četrtletnima dobičkoma

0

Ameriški naftni podjetji ExxonMobil in Chevron sta v drugem četrtletju letošnjega leta ustvarili rekordna dobička, in sicer na račun visokih cen nafte. Skupaj sta podjetji v četrtletju ustvarili 46 milijard dolarjev dobička, in sicer ExxonMobil 17,9 milijarde, Chevron pa 11,6 milijarde dolarjev.

Exxonov dobiček se je glede na drugo četrtletje lani povečal za štirikrat, podobno je porasel zaslužek Chevrona. ExxonMobil je imel 115,68 milijarde dolarjev prihodkov, Chevron pa jih je vknjižil za 68,76 milijarde dolarjev. Vlagatelji na Wall Streetu so njuni poročili nagradili z rastjo vrednosti delnic.

Cene nafte v zadnjem obdobju navzgor potiska vojna v Ukrajini, pri čemer Rusija ne kaže znakov popuščanja, zahodne države pa vztrajajo pri sankcijah. Visoke cene energentov so medtem eden glavnih razlogov za visoko inflacijo.

Predsednik ZDA Joe Biden poziva naftna podjetja in rafinerije, naj povečajo proizvodnjo zaradi težav z oskrbo iz Rusije. Podjetja medtem opozarjajo na pomanjkanje delovne sile in ozka grla v oskrbovalnih verigah.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen