Arnie vse najboljše: Arnold Schwarzenegger danes praznuje svoj 75. rojstni dan

0

Nekdanji guverner ameriške zvezne države Kalifornije in najbolj znan Avstrijec v ZDA, filmski igralec in slavni bodybuilder Arnold Schwarzenegger danes praznuje svoj 75. rojstni dan.

Po filmski karieri se je začel ukvarjati s politiko, sprva kot republikanec, a njegova stališča glede okolja in več drugih vprašanj so danes povsem demokratska.

Od republikancev se je zadnji republikanski guverner Kalifornije – položaj je zasedal med letoma 2003 in 2011 – še posebej oddaljil, ko so si ti za predsednika izbrali Donalda Trumpa.

Schwarzenegger občasno še zaigra v kakšnem filmu, za predsednika ZDA se ne more potegovati, ker je bil rojen v Avstriji, se pa posveča okoljskemu aktivizmu in podobnim temam.

Junija se je na daljavo iz Kanade udeležil Svetovnega vrha v Avstriji, ki je letna podnebna konferenca Schwarzenegegerjeve lastne podnebne pobude.

Z odločnimi besedami je pozval svet, naj se umakne od fosilnih goriv, in opozoril na paradoks, da Evropa financira rusko vojno proti Ukrajini s kupovanjem ruskih energentov.

Takrat je tudi neposredno pozval Ruse, naj zavrnejo uradno vladno propagando, ki da jim laže. Leto dni prej je podobno pozval Američane, naj pustijo Trumpa, potem ko so privrženci nekdanjega predsednika ZDA napadli kongres.

Schwarzenegger se je rodil leta 1947 v Thalu na avstrijskem Štajerskem. Odrasel je kot sin policista in bivšega nacista v revnih razmerah.

Pri 20 letih je postal svetovni prvak med mišičnjaki Mister Universe, kar je bila njegova vozovnica za Ameriko.

V Hollywoodu je zaslovel leta 1982 z vlogo v filmu Conan. Med Američani je zaslovel zaradi kratkih jedrnatih izjav, podanih z izrazitim nemškim naglasom.

Poročil se je enkrat, in sicer leta 1986 z nečakinjo ubitega predsednika Johna Kennedyja, Mario Shriver, s čimer se je kot republikanec priženil v najbolj znan demokratski klan v ZDA. Par ima štiri otroke, po več njegovih skokih čez plot pa sta se ločila leta 2011.

Dedek dveh vnukov še vedno redno telovadi, spremenil pa je način prehrane. Februarja je zatrdil, da je njegova prehrana 80-odstotno rastlinska.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen