Zvonko Černač o Golobovih “seznamih poklicnih smrti”: To je strel koalicije v koleno, te sezname naj pospravijo v predal in začnejo delati na vsebini!

8

V SDS so kritični do prvih kadrovskih potez vlade Roberta Goloba, pa tudi do zahteve, da ministrstva pripravijo pregled vseh zaposlitev od 1. januarja 2020. Poslanec SDS Zvonko Černač poudarja, da zlasti pri slednjih ni jasno, čemu bo namenjen, Slovenija pa bi morala izkoristiti ves kadrovski potencial, ki ga ima, saj jo čakajo veliki izzivi.

Černač, sicer tudi namestnik vodje poslanske skupine SDS, je v izjavi za medije izpostavil, da so prvi teden nove vlade zaznamovale predvsem številne kadrovske menjave. Ob tem je ocenil, da je predhodna vlada pod vodstvom Janeza Janše ob nastopu svojega mandata opravila le “običajne” kadrovske poteze, kot so menjave na čelu Sove, vladnega urada za komuniciranje, policije in službe vlade za zakonodajo, pri Golobovi vladi pa da smo priča “izrazitim kadrovskim posegom tudi na področja, kjer mandati posameznikom niso potekli”.

Kot nenavadno je označil menjavo direktorja urada za preprečevanje pranja denarja, zaskrbljujoča pa so po njegovih besedah med drugim tudi imenovanja vladnih predstavnikov v svetu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter nadzornikov v Elesu, Borzenu, SODO in DRI.

Prav tako so v SDS kritični tudi do vladnega sklepa, po katerem so morala ministrstva do torka pripraviti pregled vseh zaposlitev in premestitev od 1. januarja 2020 do dneva zaprisege Golobove vlade. Po Černačevih besedah je takšen sklep nenavaden in “malo presega tisto, s čimer naj bi se vlada ukvarjala”, spominjal pa naj bi tudi na “neke druge čase slovenske zgodovine”. “Vemo, kaj se je dogajalo z ljudmi, ki so jih najprej postavili na seznam, potem so jih negativno stigmatizirali, potem so jim prilepili nalepko in potem so jih sežgali,” je dejal Černač.

Omenjene sezname je ob tem označil za strel koalicije v koleno, saj obdobje zajema tudi čas vlade pod vodstvom Marjana Šarca, ki pa je v Golobovi vladi zasedel stolček obrambnega ministra.

Premier Golob je sicer po prvi seji navedel, da bo zajeto obdobje med drugim pokazalo, kakšni vzorci zaposlovanja, napredovanja in nameščanja kadrov so bili uporabljeni ob koncu Šarčeve vlade in kakšni v vladi pod vodstvom Janeza Janše.

Černača pa skrbi, da nova koalicija na ta način išče posameznike, ki niso del “njihove politične provenience” in so po večini bližje SDS. Dodal je še, da organizacijo na posameznem ministrstvu določa sam minister, ki je ob tem odgovoren tudi za optimalno organizacijo dela.

Koalicija druge Janševe vlade je sicer ob nastopu mandata leta 2012 prav tako zahtevala seznam na novo zaposlenih med letoma 2008 in 2012 z argumentom, da je to ustaljena praksa pri menjavi oblasti. Tedaj se je denimo temu uprl šolski minister Igor Lukšič, ki svojemu nasledniku Žigi Turku seznama ni želel dati v primopredajni zapisnik. Černač je danes v odgovoru na novinarsko vprašanje, zakaj je takšna poteza nove vlade zdaj sporna, sicer odgovoril, da Janševa vlada na omenjeno temo leta 2012 ni sprejela nobenega podobnega sklepa.

Ob tem je še poudaril, da bi morala nova vlada sezname zaposlenih na ministrstvih “pospraviti v predal in začeti delati na vsebini“. Pri slednjem je tudi SDS z izkušnjami in strokovno ekipo “pripravljena pomagati tam, kjer bo za to interes”, je napovedal Černač.

Tudi tretja Janševa vlada je povlekla številne kadrovske poteze. Med bolj odmevnimi v prvem letu njenega dela so bile poleg že omenjenih denimo še menjave na vrhu Nacionalnega preiskovalnega urada, Statističnega urada RS, v nadzornem svetu Telekoma Slovenije in programskem svetu Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Nekateri so bili kritični tudi do menjave direktorjev zavoda za blagovne rezerve in (ob menjavah v svetu zavoda) Nacionalnega inštituta za javno zdravje med samo epidemijo covida-19.

Černač se je sicer danes obregnil še ob poročanje medijev o prvih kadrovskih potezah vlade. Po njegovih besedah je namreč moč brati le “Golobovi vladi prijazne članke”, mediji pa da v primerjavi s poročanjem o prvih kadrovskih potezah Janševe vlade uporabljajo “dvojne vatle”, kar je nevarno za demokracijo, saj so mediji ob opoziciji eden izmed najpomembnejših kontrolnih mehanizmov, ko gre za preprečevanje avtoritarnih potez, je še dejal.

Št. komentarjev: 8
 1. Gasilec pravi

  Sds ima pa res ” ogromno izkušenj ” s takimi seznami, saj je delala po njih.

 2. Pubec pravi

  Černaček, vi ” politične provenience” sploh niste ugotavljali! Delali ste in zaposlovali, kot je rekel firer! On je bil tisti, ki je rekel ta je pravi, oziroma ni pravi!!!!!!!”

 3. Re gornjim pravi

  Zdaj pa se bo oglasil še vaš ” komentator uffffffffff” s svojimi bistroumnimi neumnostmi

 4. ufff pravi

  uff, naši levičarski smrdeči sistemsko mafijski vedno grozno nestrpni in sovražni pra sci in svi nje na delu…nič posebno novega…ajd..oni se taki rodijo in taki ostanejo,..ajd..hinavski, lažnivi in ogabni…..ko ti je enkrat vse to jasno, je vse veliko lepše….in vesel si, da ne spadaš v njihov smrdeči hlev prepoln smrdečega krvavordečega gn oja…ajd ..oni so taki…vsi…ajd

  1. Re gornjemu pravi

   Dobro si ugotovil, da spadaš v smrdljivi hlev, ki tako ali tako že imaš , zato k nam res ne spadaš, saj celo hlev preveč smrdiš

 5. ufff pravi

  hahahahahah..veselje je lepo…….resnica tudi

 6. ufff pravi

  je pa lepo, da naše komunzerske kučanove smrdeče nestrpne levičarje toliko moti drugače misleče pisanje in zavedanje, da njihovo značilno enoumje ni edina možna in dovoljena vrednota….hahahah…

 7. Re gornjim pravi

  Vašega gornjega perverzneža je seveda treba ščititi, saj je vendar ” naš” zato mora cenzura opraviti svoje delo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen