7. kongres Kluba seniork in seniorjev SDS: Imamo nekaj, kar na levici nimajo – veliko srce, ki bije za Slovenijo! Nova predsednica pa postala Mojca Škrinjar.

1

V sredo, 8. 6. 2022, je v Ljubljani potekal že 7. volilni kongres Kluba seniork in seniorjev Slovenske demokratske stranke. Delegati iz vse Slovenije so na kongresu ocenili delo v preteklem obdobju ter izvolili novo vodstvo kluba. Na predsedniškem mestu je Branka Šumenjaka zamenjala Mojca Škrinjar.

Delegatke in delegati so po predvajani himni Republike Slovenije izvolili predsedstvo kongresa ter potrdili poročilo dela Kluba seniork in seniorjev v prejšnjem mandatu. Dosedanji predsednik kluba Branko Šumenjak je v svoji predstavitvi poročila povedal, da je bil mandat zaradi izrednih razmer zelo poseben in edinstven. KSS je bil v obdobju, ki ga je zaznamovala epidemija, aktiven predvsem na promociji spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja Covid-19 in na promociji cepljenja. Seniorke in seniorji so bili prav tako aktivno vključeni v delovanje volilnih štabov in so stranki pomagali s svojim delom in predlogi na področjih, ki se dotikajo položaja seniorjev.

Mojca Škrinjar je v svojem programu izpostavila, da se bo Klub seniork in seniorjev SDS v naslednjem mandatu osredotočil na naslednja področja: dostojanstvo človeka, ki so ga razvrednotili petkovi kolesarji, preprečitev kršenja ustaveučinkovito izvajanje Zakona o dolgotrajni oskrbiurejanje področja zdravstva in šolstvo. Poudarila je, da je vlada pod vodstvom Janeza Janše naredila ogromno za slovenske upokojence. Poleg usklajevanj pokojnin in solidarnostnih dodatkov je izpostavila ogromna vlaganja v zdravstveni sistem in gradnjo domov za starejše. Na koncu predstavitve programa je še dodala, da bo KSS glasen nasprotnik zlorabljanja šolstva, zaradi katerega se danes skozi propagando tepta človeško dostojanstvo. Za bistveno točko svojega programa je postavila digitalno opismenjevanje starejših in izobraževanja za krepitev njihovih kompetenc.

“Imamo nekaj, kar na levici nimajo. Veliko srce, ki bije za Slovenijo. Smo kot Ukrajina proti Rusiji. Rusi imajo lahko ogromno vojsko in ogromno opreme, a nimajo tistega, kar imajo Ukrajinci – ljubezen do svoje domovine in njenega ozemlja. Smo srce te države in to srce ne sme nehati utripati.” je zaključila Mojca Škrinjar.

V drugem delu kongresa sta besedo dobila predsednica Ženskega odbora SDS Alenka Jeraj in predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl.

Alenka Jeraj se je v svojem nagovoru zahvalila seniorjem za njihov doprinos pri kampanji za državnozborske volitve, predvsem na terenu. Kongres je nagovorila z besedami: “V zadnjih dveh letih smo naredili ogromno za upokojence in na področju dolgotrajne oskrbe. Upamo, da bo aktualna vlada to obdržala in ne bo rušila teh dobrih ukrepov, ki izboljšujejo položaj starejših. Trudili se bomo še naprej in delali pošteno za skupno boljšo prihodnost za vse državljanke in državljane Slovenije.”

Predsednik SDM Dominik Štrakl je izpostavil, da je SDM v preteklosti veliko sodelovala s Klubom seniork in seniorjev predvsem na področju medgeneracijske solidarnosti. Dejal je, da v SDS zagovarjamo sožitje generacij, saj v ospredje dajemo zagnanost mladih in izkušnje starejših. V govoru se je navezal na vztrajnost, ki jo opisuje kot pomembno prednost Slovenske demokratske stranke: “Ko pogledamo za nazaj zgodovino SDS, vidimo, da je najpomembnejša vztrajnost. Toliko časa vztrajamo na najvišjem nivoju z odličnimi rezultati. Kljub temu, da nimamo vseh vzvodov, kot jih imajo na levici, imamo vztrajnost, ki nas žene naprej, da delamo za lepšo prihodnost naše domovine.” 

Vse zbrane na kongresu je pozdravil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki se je najprej ozrl v prejšnji mandat KSS in se zahvalil dosedanjemu predsedniku in ekipi, ki je uspešno vodila klub. Omenil je, da je bilo zadnje obdobje posebno, saj smo v stranki v preteklosti v veliki meri nadomestili to, kar ima konkurenca v medijih, z druženji in izmenjavo izkušenj. “Poznalo se je, da je stranki epidemija onemogočala delo na terenu. Zaradi tega smo težje pridobivali nove moči, medtem ko je to konkurenca normalno počela prek medijev. Ko imamo pred sabo rezultate zadnjih 30 let vidimo, da smo od 2011 v pozitivnem trendu. Če pogledamo zunanji medijski okvir, vidimo, da je bil napredek pri rezultatu zelo prigaran. Razlika med levimi strankami in desno sredino je letos konkretno manjša kot je bila leta 2018.”

V drugem delu nagovora se je ozrl na trenutno politično dogajanje v državi. “Marjan Šarec mi je ob primopredaji predal vladno poročilo z 8 stranmi, kar kaže, da v celem mandatu niso naredili praktično nič. Kakšna je učinkovitost leve vlade, če je v koaliciji stranka z velikim številom poslancev, je že pokazala Cerarjeva vlada. Aktualne vlade ni sestavljal Golob. Tisti, ki so Goloba postavili, bodo zdaj tudi vodili vlado. Ima omejen vpliv, kar bo v času mandata tudi majalo koalicijo.” Komentiral je tudi aktualno situacijo glede epidemije: “Danes uničujejo strukturo, ki je Covid krizo uspešno upravljala, danes pa številke rastejo. Zdaj so to umaknili z dnevnih novic. Jeseni bomo imeli resno situacijo in glede na to, kako se vlada na to pripravlja z napovedmi brez mask in vsega drugega, napoved ni optimistična. Bili smo v stanju, ko se je Covid-19 jemal resno in se je držalo ukrepov, danes pa vlada razlaga, da to ni bilo potrebno. Sodišča so tudi razveljavila ukrepe in s tem je padel pravni okvir za nadaljno zaustavljanje epidemije.” Ob koncu je predsednici in novemu vodstvu KSS zaželel uspešno delo.

7. kongres KSS je bil tudi volilni. Izvolili so predsednico ter člane izvršilnega odbora in nadzorne komisije. Klub seniork in seniorjev bo v prihodnje vodila Mojca Škrinjar.

Novoizvoljeni člani Izvršilnega odbora KSS so: Jožica Bone, Ivana Gajšek, Rihard Gerbec, Jože Golob, Alojzij Klemenčič, Jože Korže, Anton Krajnc, Zdravko Logar, Ida Medved, Andrej Muren, Danijel Nagelj, Marta Novak, Jana Polanc, Beti Svete, Branko Šumenjak, Irena Tavčar, Jožica Vrhunc in Franc Zagorc.

Za člane Nadzorne komisije KSS pa so bili izvoljeni: Darja Bučar, Franc Mlinarič, Irena Horvat, Jelka Suhadolnik Vtič in Marijan Rozman.

Število komentarjev: 1
  1. Johan pravi

    Mojca Škrinjar, bog nas varuj, poglejte kako se je ona oblekla! Urška Klakočer je bila proti njej prava manekenka! Morda bi ji Janša napisal kaj o odsluženosti!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen