Vročina v zahodni Evropi vztraja; Italija v izredne razmere zaradi suše, reka Pad je na najnižji ravni v zadnjih 70 letih

0

Zahodna Evropa je še naprej pod udarom junijskega vročinskega vala. Ta med drugim pesti Španijo, Francijo in Italijo. Slednja se sooča z vse hujšo sušo, zato so dežele na severu države vlado pozvale k razglasitvi izrednih razmer. Vročina povzroča številne gozdne požare in skrbi, da bo huda vročina v zgodnjem poletju postala običajna.

V različnih delih Italije ni deževalo že približno štiri mesece. Minister za kmetijstvo Stefano Patuanelli je ta konec tedna že ocenil, da je razglasitev izrednih razmer neizogibna. V prihodnjih dneh v Rimu načrtujejo srečanje na najvišji ravni med deželami in vlado, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reka Pad je na najnižji ravni v zadnjih 70 letih. Pomanjkanje vode ogroža pridelek v severnih italijanskih deželah Piemont, Lombardija in Emilija-Romanja.

V nekaterih območjih Italije je po ocenah tamkajšnjih kmetijskih strokovnjakov pridelek manjši za polovico. Prizadeta je tudi mlekarska industrija. Zaradi neobičajne vročine in pomanjkanja krme italijanske krave proizvedejo do 10 odstotkov manj mleka.

Vroče je tudi v Španiji in Franciji. Visoke temperature ob koncu tedna so prinesle vrhunec junijskega vročinskega vala, kar je sicer v skladu z napovedmi znanstvenikov, da se bodo takšni pojavi zaradi globalnega segrevanja dogajali prej kot običajno.

V priljubljenem francoskem obmorskem letovišču Biarritz na jugozahodu države so v soboto popoldne zabeležilo najvišjo temperaturo doslej, in sicer 42,9 stopinje Celzija. Za Španijo so za danes v nekaterih delih države napovedane temperature, ki bodo presegle 40 stopinj Celzija. Najvišje naj bi bile v Zaragozi, kjer pričakujejo, da se bo živo srebro povzpelo do 43 stopinj Celzija.

V Združenem kraljestvu so že v petek zabeležili najbolj vroč dan v letu, saj so temperature v zgodnjih popoldanskih urah presegle 30 stopinj Celzija.

Danes pa se je vročina pomaknila še proti vzhodu Evrope, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tudi v Nemčiji in Avstriji so tako zabeležili nove rekorde. V Turingiji, Saški in Brandenburgu so temperature dosegle 38 stopinj Celzija. V Cottbusu se je živo srebro ustavilo pri za junij rekordnih 38,7 stopinje, je sporočil nemški meteorološki zavod.

Zaradi vročine je v bližini Berlina v petek izbruhnil velik požar, ki se je razširil že na skoraj 100 hektarjev površin. Zato so morali danes iz kraja Treuenbrietzen, ki ga ogroža ogenj, evakuirati okoli 700 ljudi.

V avstrijskem Feldkirchu so danes namerili rekordnih 36,5 stopinje Celzija. Prejšnji rekord iz leta 1950 je bil 36,3 stopinje, je sporočil avstrijski meteorološki inštitut. Kot so dodali, se je število dni v juniju, ko so zabeležili temperaturo najmanj 30 stopinj, v zadnjih desetletjih v nižje ležečih regijah Avstrije podvojilo ali celo početverilo.

Strokovnjaki opozarjajo, da so visoke temperature posledica zaskrbljujočih trendov podnebnih sprememb. “Zaradi podnebnih sprememb se vročinski valovi začnejo prej,” je dejala tiskovna predstavnica Svetovne meteorološke organizacije v Ženevi Clare Nullis.

“To, čemur smo priča danes, je na žalost napoved prihodnosti, če se bodo koncentracije toplogrednih plinov v ozračju še naprej povečevale in višale globalno segrevanje v primerjavi s predindustrijsko ravnijo za dve stopinji Celzija,” je dodala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen