Svetovni dan beguncev: Po svetu več kot 100 milijonov beguncev

0

Ob današnjem svetovnem dnevu beguncev Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) opozarja, da je število ljudi po svetu, ki so morali zapustiti domove, preseglo 100 milijonov. V luči vojne v Ukrajini, množičnih pregonov in kršitev človekovih pravic, letošnji svetovni dan beguncev v ospredje postavlja pravico do iskanja varnosti.

Svetovni dan beguncev so prvič obeležili 20. junija 2001, ko so obeležili 50. obletnico Konvencije o statusu beguncev iz leta 1951. Pred tem o obeleževali dan beguncev v Afriki, a ga je Generalna skupščina decembra 2000 uradno razglasila za svetovni dan.

Namen svetovnega dneva beguncev je osvetljevanje pravic, potreb in sanj beguncev ter mobilizacija politične volje in sredstev, da bi begunci lahko ne le preživeli, ampak tudi dostojno živeli.

UNHCR opozarja, da je bilo konec leta 2021 po svetu 89,3 milijona razseljenih oseb. Zaradi skokovite rasti števila beguncev zaradi vojne v Ukrajini pa je število razseljenih letos prvič preseglo 100 milijonov.

Sklad ZN za otroke (Unicef) poroča, da je konec leta 2021 pred konflikti in drugimi krizami po svetu bežalo 36,5 milijona otrok. Med njimi je bilo 13,7 milijona otrok beguncev in prosilcev za azil ter skoraj 22,8 milijona otrok, ki so zatočišče poiskali znotraj svoje države.

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi opozarja, da vojna v Ukrajini poleg neposrednih posledic otežuje tudi odzivanje na krize, saj je zadala močen udarec mednarodnemu sodelovanju. Trenja med državami pa bi lahko oslabila že tako nizko finančno pomoč pri reševanju številnih kriz.

Slovenski varuh človekovih pravic Peter Svetina je pred svetovnim dnevom beguncev pozval k ustrezni migrantski politiki in sledenju konceptu vključevanja. Poudaril je, da je ta dan priložnost za razumevanje njihovih stisk in prizadevanj, da bi svoja življenja ponovno utirili v normalnost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen