Tri dame in napačna smer koalicije (1. in 2. del)

3

Piše: dr. Vinko Gorenak

Ta serija štirih prispevkov (prvega pravkar berete) predstavlja moj pogled na začetek dela Golobove vlade, za osnovo pa sem vzel izjave predsednice DZ Klakočar Zupančičeve, pravosodne ministrice Švarc Pipanove in notranje ministrice in Bobnarjeve. Okvir predstavlja torej napoved omenjenih dam, da bodo že kaznovani kršitelji v času nasilnih protestov v preteklem obdobju oproščeni točneje, da jim bodo že plačane kazni vrnjene, še ne končani postopki pa bodo ustavljeni.

V prispevkih bodo precej podrobno in natančno, zlasti pa realno, opisani posamezni postopki s kršitelji. Eventualnim preiskovalnim sodnikom, tožilcem, policijskim šefom ali kriminalistom, ki bi se spraševali od kod mi podatki in s kakšnimi dokumenti razpolagam, morda bi jih zanimal moj prenosnik, naj že takoj na začetku povem, da ne razpolagam z nobenim zaupnim dokumentom. Prispevki bodo v osnovi temeljili na poročilih generalnih direktorjev policije in na poročilih predstavnikov inšpekcijskih služb, ki so jih podajali na za javnost odprtih sejah vlade do konca marca 2022, sam pa sem jih natančno beležil. Seveda pa mi to ni zadostovalo, zato sem opravil tudi številne druge pogovore z osebami, ki o posameznih dogodkih vedo kaj več, tudi s strokovnjaki za posamezna strokovna vprašanja, vezana na posamezne kršitve in postopke policije ter inšpekcijskih služb, nenazadnje pa vsaj o policijskih postopkih, po tridesetih letih dela v policiji, tudi sam kaj vem.

Nekaj uvodnih dejstev

V zadnjem času se v javnosti širi kar nekaj neresnic, vezanih na odnose med menoj in notranjo ministrico Bobnarjevo.

Prva je trditev, da je Bobnarjeva leta 2012 prišla v mojo pisarno (takrat sem bil notranji minister) in mahala s člansko izkaznico SDS ali njene predhodnice, s čimer naj bi si želela pridobiti določene prednosti. Trditev seveda ne drži, Bobnarjeva tega nikoli ni storila, če pa bi, bi jo moral naznaniti generalnemu direktorju policije, ki bi ji moral prekiniti delovno razmerje, ker policisti pač ne smejo biti člani političnih strank in je to razlog za prekinitev delovnega razmerja.  Res je le to, da sva se ob neki priliki pogovarjala o politiki in njenem političnem angažiranju v preteklosti, vsebina pogovora pa je vezana na varstvo osebnih podatkov in je ne smem razkriti. Če želi lahko to naredi sama, delno je že na predstavitvi v Državnem zboru.

Druga trditev je ta, da sva z notranjo ministrico Bobnarjevo osebna prijatelja. Trditev seveda ne drži. Prvič sem jo srečal leta 2012, nekaj dni po nastopu funkcije notranjega ministra, ko je bila namestnica generalnega direktorja policije, zadnjič pa nekaj dni pred mojim odhodom s funkcije notranjega ministra leta 2013 in nikoli več. Naloge, ki jih je takrat opravljala, je opravila korektno in pošteno, naj bom res objektiven, po šolsko povedano, z odliko.

Tretja pa je trditev levih političnih krogov, da bo notranja ministrica Bobnarjeva ustanovila posebno svetovalno skupino, na čelu katere me vidi. Ta skupina naj bi bila bogato plačana, zato naj bi svoja stališča prilagodila njenim potrebam, posledično pa naj bi me tako »kupili«. Vesoljni Sloveniji sporočam, da se to nikoli ne bo zgodilo. Nikoli torej ne bom svetoval notranji ministrici Bobnarjevi za denar, zato si bom zadržal pravico, da njene poteze po lastni presoji hvalim ali grajam. Oboje se bo zgodilo že v tem prispevku. Na njej pa je, ali me bo slišala ali ne, seveda brezplačno.

V nadaljevanju si poglejmo realne in točne podatke o posameznih kršitvah nasilnežev, ki so v javnosti močno odmevale, jih pa danes sedanja oblast in njej naklonjeni mediji predstavljajo povsem drugače, kot je to bilo v resnici.

Zaradi branja Ustave RS na javnem kraju so bili posamezniki kaznovani – prva laž

Že tak naslov, ki ga danes »rolajo« v koaliciji in vladi naklonjenih medijih, zagovorniki leve politike pa neutrudno ponavljajo, je popolnoma netočen in zavajajoč, da ne zapišem lažniv. Kako je stvar dejansko potekala?

Tako imenovana »protestna ljudska skupščina« je 19. 06. 2020 organizirala neprijavljeno zborovanje v Ljubljani. Poudarjam neprijavljeno, kar zahteva dodatno angažiranje policijskih sil, saj organizator ni bil znan in ni poskrbel za varnost red in mir. Policija je zato morala dodatno zavarovati varovane objekte v Ljubljani, med katerimi sta poslopje Vlade RS in Državnega zbora. K temu jo zavezuje zakon. Med 17.00 in 18.00 uro je skupina oseb, bilo jih je ne manj kot 27, na Šubičevi ulici pristopila do varovalnih ograj. Nekateri med njimi so ob ograjo postavili stol, preko katerega so ograjo preplezali in vstopili na varovano območje, kar je po zakonu seveda prekršek. Tam so sedli na tla in začeli brati Ustavo RS. Jaša Jenull, je dogajanje snemal in ga v živo predvajal na Facebooku. Povsem v skladu z zakonom, so pristopili policisti in po ugotovljeni identiteti posameznikov zahtevali, da se odstranijo iz varovanega območja. Ker kršitelji tega niso spoštovali, so jih policisti fizično, s prenašanjem, odnesli izven varovanega območja. Seveda so jim spisali tudi denarne kazni. Kršiteljev je bilo 27 in toliko denarnih kazni so policisti tudi spisali.

Nimam podatka koliko kršiteljev je kazen plačalo in koliko ne, toda policisti so opravili točno to, kar so po črki zakona morali opraviti. Enako bi nalogo izvedli tudi v prejšnji državi in enako bi v podobnih okoliščinah nalogo izvedli policisti kjerkoli v Evropi.

In kaj je torej napovedala sedanja koalicija? Povedali so, da se bodo kršiteljem opravičili, že plačane kazni jim bodo vrnili, neplačane pa odpisali. Kaj s tem sporočajo policistom, ki so naloge opravili povsem zakonito, pa se niti ne zavedajo. Sploh pa nihče ni bil kaznovan zaradi branja Ustave RS na javnem kraju, ampak so bili kaznovani zaradi vdora na varovano območje in nespoštovanja zakonitih ukazov policije.

Ker sta državljana na javnem kraju jedla rogljiček, sta bila kaznovana – druga laž

V javnosti odmeva tudi primer iz Kranja, ko naj bi državljana na javnem kraju jedla rogljiček in naj bi bila zato kaznovana. Tudi ta primer je čista laž. Kaj se je dejansko dogajalo?

Dne 29. 10. 2020 sta inšpektorja zdravstvenega inšpektorata ustavila par z dvema otrokoma, ki se je sprehajal na javnem kraju, brez zaščitnih mask na obrazu. Nošenje zaščitnih mask na javnem kraju, je bilo takrat obvezno. Par se je izgovarjal, da jesta rogljiček, zaščitnih mask pa sploh nista imela niti pod obrazom ne, kar bi bilo pričakovano, če bi maski imela in bi jih potisnila pod usta le za čas zaužitja rogljičkov. Inšpektorja sta paru jasno pojasnila, da ni sporno to da jesta rogljiček, da pa je prekršek to, da zaščitnih mask sploh nimata. Inšpektorja sta par denarno kaznovala. Sam postopek sta iz neposredne bližine opazovala tudi policista, ki pa se v postopek inšpektorjev nista mešala. Nobenega dvoma torej ni, kršitelja sta bila denarno kaznovana ne zaradi rogljička ampak zato, ker zaščitnih mask sploh nista imela.

Tudi tema dvema kršiteljema koalicija pošilja jasno sporočilo. Kršiteljema se bo opravičila, če sta kazen plačala jim jo bodo vrnili, če pa kazni nista plačala, pa jim bodo kazen odpisali. Kaj s tem sporočajo zdravstvenim inšpektorjem, ki so naloge opravili povsem zakonito, pa jih sploh ne zanima.

Se nadaljuje.

Nadaljujmo s primeri.

Ker je državljan na javnem kraju jedel burek je bil kaznovan – tretja laž

V javnosti odmeva tudi primer moškega, menda dostavljalca hitre hrane, ki naj bi na stopnicah cerkve na Prešernovem trgu v Ljubljani jedel burek in naj bi bil zato kaznovan. In kakšna je resnica?

Dogajanje sodi v sredino novembra 2020, po mojem spominu se je to zgodilo 14. 11. 2020. Nošenje zaščitnih mask na prostem je bilo takrat obvezno. Policisti lahko kršitelje opozarjajo ali kaznujejo. V primeru, da kršitelj ne upošteva opozorila policistov, jih lahko denarno kaznujejo.  In točno tako sta policista tudi postopala. Omenjeni državljan je sedel na stopnicah cerkve na Prešernovem trgu v Ljubljani. Sploh ničesar seveda ni jedel takrat, ko sta ga policista opazila (lahko je jedel prej). Policista sta ga opozorila, da je nošenje zaščitnih mask obvezno in ga pozvala, da naj si masko nadene. Niti ni jasno ali jo je pri sebi imel ali ne, pomembno je to, da je opozorilo policistov zavrnil in si maske ni hotel nadeti. To je bil torej razlog za denarno kazen in ne to, da naj bi jedel burek.

Tudi temu kršitelju koalicija pošilja jasno sporočilo. Najprej se mu bodo opravičili, če je kazen plačal mu jo bodo vrnili, če je ni, pa mu je ne bo treba plačati. Kaj si o tem mislita policista, ki sta ravnala povsem zakonito, se ne sprašuje nihče. Kršitelj seveda ni bil kaznovan zato, ker je jedel burek ampak zato, ker si ni hotel nadeti zaščitne maske.  

V nadaljevanju je potrebno odgovoriti še na nekatera nepojasnjena vprašanja v prvi vrsti o policijskih postopkih. V javnosti namreč krožijo informacije, ki jih širi zlasti nekdanja opozicija, danes koalicija, seveda s podporo njim naklonjenih medijev. Tudi zato je potrebno predstaviti nekatere statistične podatke, ki govorijo resnico o policijskih postopkih.

»Brutalni policijski postopki zoper mirne državljane« – četrta laž

Seveda imam številne stike s policisti, sploh pa me zanimajo stiki s tistimi policisti, ki neposredno na terenu izvajajo najtežje policijske naloge. Stiki s policijskimi šefi me sploh ne zanimajo, pravo resnico najpogosteje izvem med policisti, ki delajo na terenu. Eden med njimi mi je pred dnevi, ko je bila že znana smer delovanja koalicije na področju dela policije (opravičilo kršiteljem za zakonite policijske postopke in revizija policijskih postopkov med nasilnimi demonstracijami) sporočil tole: »Pa to je bolano … še malo pa nas bodo sodno preganjali zaradi zakonito uporabljenih prisilnih sredstev… mama mija«. Naj poudarim, da gre za policista, ki je sodeloval pri delu policije ob največjih brutalnostih razbijačev ne le ob zadnjih nasilnih protestih, ampak tudi tistih leta 2012.

V tem delu mojega pisanja, se ne morem opirati na posamezna sporočila policistov, ampak se bom oprl zlasti na podatke, ki so jih na odprtih delih sej Vlade RS podajali predstavniki policije.

Poškodovani policisti in nasilneži

Če govorimo o »brutalnih policijskih postopkih«, potem moramo to utemeljiti tudi s številom poškodovanih nasilnežev in številom poškodovanih policistov. »Brutalni policijski postopki« načeloma predpostavljajo, da je posledica policijskih postopkov veliko število poškodovanih nasilnežev, če je seveda šlo za »brutalne policijske postopke«.

Toda naša nekdanja opozicija, sedaj koalicija na veliko govori in zavaja še nekoliko huje. Govori namreč o »brutalnih policijskih postopkih« zoper mirne državljane, kar je absurd nad absurdi.  In kaj povedo številke? Leta 2020 je bilo poškodovanih 16 policistov in novinar (s strani drugega udeleženca protesta in ne s strani policije), med protestniki poškodovanih ni bilo. Leta 2021 so bili poškodovani štirje protestniki in 27 policistov, leta 2022 poškodovanih ni bilo. Še bolj jasno sliko nam pokažejo podatki za proteste leta 2012. Takrat je bilo na 23-tih nasilnih protestih poškodovanih 31 nasilnežev in 115 policistov, v katere so nasilneži metali vse od granitnih kock, steklenic, kamenja in drugih predmetov. Število poškodovanih protestnikov torej ne govori v prid  trditvi, da je bila policija »brutalna in nasilna«, prej obratno.

Intenzivnost neprijavljenih – tudi nasilnih protestov

Javni shodi, tudi protestni, morajo biti pri nas prijavljeni policiji. Ne spomnim se javnega shoda, ki bi ga organiziral desni politični pol in ne bi bil prijavljen. Tudi sam sem velikokrat sodeloval na takih shodih, ki so bili vsi po vrsti prijavljeni sploh pa nikoli niso bili nasilni.

Zato pa je situacija na levem političnem polu, pa naj si gre za politične stranke ali njihove somišljenike drugačna, tam praviloma organizirajo neprijavljene javne shode, proteste ali zborovanja. Številke pa so neizprosne. Leta 2012 je bilo23 protestov, leta 2020 jih je bilo že 407, leta 2021 pa 426 in leta 2022 (do konca marca) 54. Tovrstnih protestov med leti 2013 in 2020 sploh ni bilo. Če te številke primerjamo s tem katera vlada je bila na oblasti, ugotovimo to, kar sem že zapisal. Proteste, tudi nasilne organizirajo pripadniki ali podporniki levih političnih strank in v taki obliki, nikoli pripadniki ali podporniki desnih političnih strank.

Policija mora varovati vsak shod lahko pa ga tudi razpusti

Policija ima veliko več težav z neprijavljenimi shodi, kot s tistimi, ki so prijavljeni. Na prijavljenih shodih je organizator znan, ima ime in priimek, znana je njegova odgovorna oseba, organizator mora poskrbeti za reditelje in podobno. Policija v tem primeru z organizatorjem le sodeluje in mu pomaga, če je to potrebno. Tudi zato na takih shodih vidimo le tu in tam kakega policista.

Povsem drugače je, če je shod neprijavljen in ni znano ničesar, sploh pa ne ali lahko pride do nasilja. Policija mora zato angažirati veliko večje število policistov, ki morajo opraviti vse tisto, kar bi moral opraviti organizator, če oceni da lahko pride do nasilja pa mora sploh okrepiti varnost, zlasti pa mora zavarovati varovane objekte kot je sedež Vlade RS ali Državnega zbora. Kot že rečeno, pa policija lahko ob zakonskih pogojih shod tudi razpusti, udeležence pa tudi razžene. In kolikokrat je policija ravnala tako »brutalno« kot bi rekli nekateri? Leta 2020 je ob 407 shodih razpustila le enega, leta 2021 pa od 426 shodov le 8 shodov. En shod je bil razpuščen, ker je UE Ljubljana shod prepovedala, ostali pa so bili razpuščeni, ker policija s svojimi ukrepi ni mogla več zagotavljati varnosti. Lahko govorimo o »brutalni in nasilni policiji«? Nikakor ne.

Se nadaljuje.

Št. komentarjev: 3
 1. Micka Kovačeva pravi

  Kaj Gorenak ne bo nehal ? Aja, sedaj ima bolj čas . Ne more pa dojeti, da je bivši in nikogar njegovi ” komentarji” več ne zanimajo

 2. Pubec pravi

  Katera bi pa bila, po njegovem, prava smer? Jajotova?

  1. Re gornjemu pravi

   Ja, sigurno, saj to trobi ves čas

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen