Pod Ljubeljem spominska slovesnost ob 77. obletnici osvoboditve taborišča

0

Ob 77. obletnici osvoboditve edinega koncentracijskega taborišča na slovenskih tleh bo danes pod Ljubeljem potekala tradicionalna spominska svečanost, na kateri bo tokrat kot slavnostna govornica nastopila pediatrinja, otroška psihiatrinja in humanistka Anica Mikuš Kos.

Slovesnost pripravljajo Občina Tržič, Tržiški muzej, koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Združenje borcev za vrednote NOB Tržič. Pred slovesnostjo bodo delegacije položile vence k spomeniku J’accuse – Obtožujem. Brezplačno pa bo na ogled muzej Koncentracijsko taborišče Ljubelj/Mauthausen, ki je bil nagrajen z Valvasorjevo nagrado za muzejsko dejavnost.

Zbrane pod gorskih prelazom v Karavankah, med katerimi bo tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, bodo pozdravili tržiški podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Dušan Bodlaj, predsednik francoskega Društva internirancev iz Mauthausna Daniel Simon in predsednik Taboriščnega odbora Rab – Gonars Herman Janež.

Delovno taborišče Ljubelj, ki je bilo ena od 49 podružnic koncentracijskega taborišča Mauthausen, je bilo edino koncentracijsko taborišče na Slovenskem. Vzpostavljeno je bilo na slovenski in avstrijski strani za gradnjo predora, ki naj bi izboljšal prometne poti nemške vojske do Jugoslavije.

Pod budnim očesom stražarjev je v izredno težkih razmerah 23 mesecev garalo okoli 2000 političnih internirancev 13 evropskih narodov. Skozi 1542 metrov dolg predor je prvi avtomobil zapeljal 4. decembra 1944. Predor je v uporabi še danes, vendar služi kot povezava med narodi in državami ter bistveno olajša pot z Gorenjske na zamejsko Koroško.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen