Devet evropskih držav poziva Nato, naj okrepi vzhodno krilo

0

Devet srednjeevropskih in vzhodnoevropskih držav je na današnjem vrhu t. i. bukareške deveterice (B9) v romunski prestolnici Bukarešti pozvalo zvezo Nato, naj v luči ruske invazije na Ukrajino okrepi svoje vzhodno krilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zaradi povečanih varnostnih tveganj v Romuniji in na območju Črnega morja je okrepitev prisotnosti Nata na njegovem vzhodnem krilu na enoten in uravnotežen način še toliko bolj nujna in ključna,” je ob koncu vrha B9 dejal romunski predsednik Klaus Iohannis.

Iohannis, ki je vrhu predsedoval skupaj s poljskim kolegom Andrzejem Dudo, je dodal, da mora biti Nato sposoben braniti “vsak centimeter svojega ozemlja”. Voditelji držav skupine B9 so povedali, da bodo svojo zahtevo predstavili tudi na vrhu Nata, ki bo v v Madridu potekal konec junija, ter od zavezništva zahtevali, naj poveča število vojakov na vzhodnem krilu s 1000 na 3000, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Na prihajajočem vrhu Nata bo oblikovana dolgoročna vizija, ki bo v središče ukrepov postavila kolektivno obrambo in 5. člen pogodbe zveze Nato, je še poudaril Iohannis, ki se je ob tem zavzel za preoblikovanje odvračanja in obrambne drže Nata.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg se vrha v Bukarešti zaradi zdravstvenih težav ni mogel udeležiti v živo, vendar se je razpravam pridružil prek spleta. Voditelji bukareške deveterice B9, ki jo sestavljajo Romunija, Bolgarija, Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška, Litva, Latvija in Estonija, so na vrhu razpravljali tudi o vplivu ruske invazije na varnost ranljivejših partneric Nata, vključno z Moldavijo in Gruzijo.

Od leta 2017 je Nato ustanovil štiri večnacionalne bataljonske skupine na Poljskem, v Estoniji, Litvi in Latviji. Po ruski invaziji na Ukrajino je zavezništvo v Romuniji namestilo še eno dodatno bataljonsko skupino.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen