Putin zavrača krivdo Rusije za pomanjkanje žita na svetovnem trgu; medtem se afriške države soočajo s krizo brez primere

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je po današnjem srečanju s predsednikom Afriške unije Mackyjem Sallom zavrnil odgovornost Moskve za pomanjkanje žita na svetovnem trgu. Kriza naj bi se po njegovih besedah začela že pred vojno. Dodal je, da bi Rusija lahko omogočila varen prehod ukrajinskih ladij skozi Črno morje in dovolila uporabo pristanišč.

Rusija ni tista, ki preprečuje izvoz pšenice iz Ukrajine, je v televizijskem intervjuju dejal ruski predsednik. Pri tem je dodal, da bi Ukrajina morala odstraniti mine iz svojih pristanišč na črnomorski obali, česar pa ruska vojska ne bi izkoristila za napade, je še obljubil.

Prav tako je dejal, da bi Rusija lahko omogočila varen prehod ukrajinskih ladij skozi Črno morje in dovolila uporabo pristanišč v mestih Mariupolj in Berjansk, ki jih trenutno nadzira, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem pa je predsednik Afriške unije po srečanju na Twitterju zapisal, da je Putin pripravljen pomagati pri povečanju dobav ukrajinskega žita. Njuno srečanje v Sočiju je potekalo na dan, ko je afriška država Čad zaradi pomanjkanja zalog žita razglasila izredne razmere.

Združeni narodi so sicer že opozorili, da se zlasti afriške države, ki več kot polovico svoje porabe pšenice uvozijo iz Ukrajine in Rusije, soočajo s krizo “brez primere”. Cene hrane naj bi v Afriki presegle cene po arabski pomladi leta 2011 in prehranskih nemirih leta 2008.

Ukrajina je bila pred invazijo namreč vodilna izvoznica koruze in pšenice ter je sama ustvarila 50 odstotkov svetovne trgovine s sončničnimi semeni in oljem. Trenutno pa so njena pristanišča še vedno blokirana, izvoz žita pa omejen.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen