Prvi mož ExxonMobila posvaril pred dolgotrajnimi pretresi na naftnem trgu, ki bi lahko trajali do 5 let

0

Potrošniki se morajo pripraviti na to, da bi lahko pretresi na naftnem trgu zaradi premalo investicij in pandemije trajali do pet let, je danes opozoril prvi mož ameriškega velikana ExxonMobil Darren Woods. Kot je dejal ob predstavitvi ExxonMobila kot četrtega partnerja projekta Qatar Energy, so pred nami številne neznanke.

Energetski trg številne pretrese doživlja tudi zaradi vojne v Ukrajini, saj je Rusija tako zaradi sankcij kot odgovora nanje zmanjšala izvoz določenih energentov, Evropa pa si želi, da bi v prihodnjih letih postala neodvisna od ruskih fosilnih goriv.

“Pred nami je najverjetneje obdobje treh do petih let precej zaostrenih razmer na trgu. Kako se bo to poznalo na ceni, bo močno vplivalo na povpraševanje, vendar je razvoj dogodkov težko predvideti,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Woods na katarskem gospodarskem forumu.

Poleg tega, da se ni veliko vlagalo v iskanje novih naftnih virov, je Woods izpostavil, da je tudi pandemija sektor oklestila precejšnjega dobička.

Po njegovem mnenju bi podjetja in vlade morali razmišljati dolgoročno, drugače nas na trgu čaka veliko nestabilnosti in diskontinuitete.

Se je pa ExxonMobil kot četrto tuje energetsko podjetje pridružilo projektu Qatar Energy za razširitev črpanja na največjem nahajališču zemeljskega plina na svetu. Pri projektu bo tako kot francoski TotalEnergies imel 6,25-odstotni delež, medtem ko je delež ameriškega ConocoPhillipsa in italijanskega Enija 3,13-odstoten. Po pričakovanjih bo Katar v prihodnjih dneh razkril imena še več partnerjev.

Woods je prepričan, da bo projekt pomagal vzpostavil ravnovesje na svetovnem trgu, še navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen