Ican: Izid vojne v Ukrajini bo vplival na ravnanje držav z jedrskim orožjem, kritike deležen tudi Putin

0

Več deset držav je danes na prvi konferenci članic Pogodbe o prepovedi jedrskega orožja (Ican) na Dunaju opozorilo, da bo izid vojne v Ukrajini zagotovo vplival na prihodnje ravnanje držav z jedrskim orožjem. Te sicer pogodbi nasprotujejo in tudi močno pritiskajo na svoje zaveznike, da bi ji nasprotovali.

Izid vojne v Ukrajini bo zagotovo vplival na prihodnje ravnanje držav z jedrskim orožjem, je dejal avstrijski diplomat, ki predseduje konferenci, Alexander Kmentt in opozoril, da se v Evropi že razpravlja o tem, da bi “okrepili” količino jedrskega orožja. To pa bi bilo sporočilo preostalim državam, recimo Iranu, da okrepijo svoja prizadevanja za proizvodnjo jedrskega orožja, je posvaril.

V arzenalih devetih držav je trenutno shranjenih 13.000 jedrskih konic, že nekaj teh pa bi lahko povzročilo katastrofalne posledice. “Ne smemo dovoliti, da bi jedrsko orožje v rokah peščice držav ogrožalo življenje na planetu,” je dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in države pozval, naj se jedrskega orožja čim prej znebijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je medtem dejal, da je treba odpraviti mit, da jedrsko orožje zagotavlja varnost, in poudaril, da moramo odpraviti jedrsko orožje, preden orožje odpravi nas.

Aktivistka proti jedrskemu orožju Beatrice Fihn je na konferenci kritizirala ruskega predsednika Vladimirja Putina, češ da s svojo propagando niža prag za uporabo jedrskega orožja in ga celo “normalizira”. “To bi lahko postal nov način obnašanja jedrskih sil,” je opozorila in dodala, da retorika Rusije nakazuje, da je tudi dandanes uporaba tovrstnega orožja še vedno mogoča.

90. leta so pokazala, kaj je mogoče doseči na področju razoroževanja. Po razpadu Sovjetske zveze sta namreč Moskva in Washington občutno zmanjšala svoja jedrska arzenala. Danes, ko med velikimi silami vlada skrajno nezaupanje, pa se zdi, da bodo pozivi za zmanjšanje števila jedrskega orožja naleteli na gluha ušesa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pogodbo Ican je doslej ratificiralo 65 držav, podpisalo pa jo je še 23 držav. Vse uradne in neuradne jedrske sile ji nasprotujejo in tudi močno pritiskajo na svoje zaveznike, da bi ji nasprotovali. Tu so zlasti dejavne ZDA. Razburjenje je med drugim tako povzročilo dejstvo, da se Japonska kot tesna zaveznica ZDA in obenem edina žrtev jedrskega napada ni udeležila konference.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen