Prodaja novih avtomobilov v Rusiji maja na letni ravni manjša za skoraj 85 odstotkov

0

Prodaja novih avtomobilov v Rusiji se je maja na letni ravni zmanjšala za 83,5 odstotka, saj so učinki zahodnih sankcij prizadeli tamkajšnje gospodarstvo in potrošnike. Po podatkih Združenja evropskih podjetij v Moskvi je bilo maja v Rusiji prodanih 24.268 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Maja 2022 je bilo tako prodanih 123.110 vozil manj kot maja 2021.

Po podatkih združenja je bilo od januarja do maja v Rusiji prodanih 318.114 avtomobilov, kar na letni ravni predstavlja 52-odstotno zmanjšanje, danes objavljeno poročilo združenja povzema ruska tiskovna agencija Tass.

Aprila je bil padec prodaje novih vozil 78,5-odstoten, ob tem poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prodaja najbolj priljubljene in cenovno dostopne blagovne znamke v državi Lade, katere proizvajalec Avtovaz je bil v večinski lasti skupine Nissan-Renault, je na letni ravni padla za 84 odstotkov na 6000 enot, kažejo podatki združenja.

Maja je Renault prodal svoje rusko premoženje ruskim oblastem, kar je predstavljalo prvo večjo nacionalizacijo od uvedbe sankcij Zahoda proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino. Renault je pred tem obvladoval 68 odstotkov družbe Avtovaz, vendar je bil pod pritiskom, da se umakne iz države.

Od začetka ruskega napada na Ukrajino je veliko število avtomobilskih proizvajalcev, med njimi Audi, Honda, Jaguar in Porsche, ustavilo prodajo svojih avtomobilov ali avtomobilskih delov v Rusiji. Nekateri proizvajalci so medtem v Rusiji ustavili svoje ruske proizvodne obrate, med njimi BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen in Volvo.

Prejšnji teden je ruski statistični urad sporočil, da se je obseg industrijske proizvodnje v državi prvič po začetku invazije zmanjšal, aprila se je v primerjavi v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 1,6 odstotka. Še posebej močno je bila prizadeta proizvodnja avtomobilov, ki se je na letni ravni zmanjšala za 85,4 odstotka.

Zaradi pomanjkanja uvoženih delov v tovarnah so ruski državni organi maja zrahljali varnostne in emisijske standarde za lokalno proizvedene avtomobile – med drugim so opustili zahtevo po zračnih blazinah, še navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen