Poškodovana naftna ploščad v Črnem morju še vedno gori, iskanje sedmih pogrešanih se nadaljuje

0

Požar na naftni ploščadi v Črnem morju, ki so jo domnevno napadle ukrajinske sile, še vedno gori in se približuje naftni vrtini, je navedbe ruske senatorke na Krimu Olge Kovitidi povzela francoska tiskovna agencija AFP. Po njenih besedah se iskanje sedmih pogrešanih še nadaljuje, tri osebe naj bi bile v napadu ranjene in so v bolnišnici.

Ruski uradnik na Krimu Oleg Krijučkov je na Telegramu zapisal, da vsi delavci niso bili rešeni, a dodal, da zanje še vedno obstaja upanje.

Sergej Aksjonov, guverner Krima, ki si ga je Rusija priključila že leta 2014, je v ponedeljek za napad obtožil Kijev in dejal, da so bili po napadu na črnomorsko naftno ploščad trije ljudje ranjeni, sedem pa jih pogrešajo. 94 ljudi naj bi po njegovih besedah uspešno evakuirali.

Ukrajinske oblasti so medtem nocoj priznale, da so njihove sile res napadle naftno ploščad, saj naj bi jo ruske sile uporabljale kot vojaški objekt. Napad je bil usmerjen na ploščad s štirimi stolpi približno 70 kilometrov od Krimskega polotoka.

“Na teh stolpih je bila tako majhna posadka ruskih sil kot tudi skladišča opreme za zračno obrambo, radarsko vojskovanje in izvidništvo,” je povedal član regionalne vojaške uprave v Odesi Sergej Bratčuk. Po njegovih besedah je Moskva naftno ploščad spremenila v utrdbo, ki je Rusom pomagala doseči popoln nadzor nad severozahodnim delom Črnega morja.

To je bil prvi znani napad na rusko energetsko infrastrukturo v Črnem morju od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja. Te naftne ploščadi so v lasti naftne in plinske družbe Čornomornaftogaz s sedežem na Krimu. Ta družba je od leta 2014 pod sankcijami Združenih držav Amerike, še navajajo v AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen