Greenpeace na Hrvaškem o izhajanju plina iz potopljene plinske ploščadi, Ina to zanika

0

Hrvaški del okoljevarstvene organizacije Greenpeace je včeraj v Šibeniku predstavil video posnetke, ki naj bi dokazovali, da iz plinske ploščadi Ivana D, ki je pred poldrugim letom v Jadranskem morju v neurju potonila, izhaja plin. Družba Ina pa pravi, da redno spremlja stanje ploščadi in da iz nje ne izhaja plin.

Kot so sporočili iz Greenpeacea Hrvatska, se na video posnetkih, ki so jih danes pokazali na svoji jadrnici Mavrični bojevnik v Šibeniku, “jasno vidi”, kako iz zarjavelih cevi na dnu Jadrana izhajajo mehurčki plina.

V začetku junija se je druga Greenpeaceova ladja Witness odpravila na območje, kjer je ploščad potonila, in potapljači so v znak protesta razvili transparent, s katerim so opozorili, da je od dogodka minilo že leto in pol, ter Ino in njenega solastnika, madžarski Mol, pozvali, naj končno prevzameta odgovornost in odstranita odpadke, ki so nastali iz njune plinske infrastrukture.

Ina je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina danes navedbe Greenpeacea zavrnila kot netočne in neznanstvene.

“Iz ploščadi ne pušča plin. Ina redno nadzira njeno stanje, ki je od takrat, ko je potonila, do danes nespremenjeno. V primeru izhajanja plina bi bili zaradi visokega tlaka v nahajališču plina mehurji drastično večji od prikazanih, potapljači pa se ne bi mogli ležerno potapljati okoli kraja dogajanja,” so po navedbah Hine zapisali v družbi.

Dodali so, da mehurčki, ki so vidni, naravno izhajajo iz peščenega oz. muljnatega dna. V naloženih plasteh mulja in peska je namreč povečan delež organskih snovi in pri njihovi bakterijski razgradnji nastaja metan, ki izhaja v obliki mehurčkov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen