V močnem neurju na vzhodu in severovzhodu države meteorna voda zalivala kleti, toča poškodovala ostrešja

0

Vzhodni in severovzhodni del Slovenije je okoli 16.30 zajelo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Do sedaj so zabeležili okoli 100 dogodkov, največ na območju Pomurja, kjer je poleg vetra klestila toča, pri tem pa je bilo poškodovanih večje število ostrešij objektov.

Na območju občine Rogatec so zabeležili 24 dogodkov, 12 v Radencih, osem v Beltincih, Mariboru in Svetem Juriju ob Ščavnici, šest v Gornji Radgoni in Murski Soboti, širi v Križevcih, tri v Lendavi in v Veržeju. Meteorna voda je zalivala večinoma kleti objektov. Kot so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje, je na terenu za sanacijo posledic aktiviranih 24 gasilskih enot, intervencije pa so v teku.

Agencija RS za okolje (Arso) je sicer za severovzhod države izdala oranžno vremensko opozorilo za popoldne, zvečer in ponoči, saj so na tem območju zelo verjetna krajevna neurja s točo, sunki vetra in nalivi. Oranžna stopnja opozorila pomeni, da naj se prebivalci na to možnost pripravijo. Za preostala območja Slovenije je izdano rumeno opozorilo, ki pomeni, da naj bodo prebivalci na vremensko dogajanje pozorni.

Zaradi napovedanih neurij in nalivov je povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, in sicer predvsem v severovzhodni Sloveniji, pojavijo pa se lahko tudi drugod, pa opozarja Geološki zavod Slovenije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen