Delovna telesa DZ lahko začnejo delo, generalna sekretarka DZ ostaja Zore Tavčarjeva

0

Državni zbor je na mesto generalne sekretarke DZ znova imenoval Uršulo Zore Tavčar. Poslanci so na današnji seji ustanovili tudi parlamentarna delovna telesa ter imenovali njihove predsednike in podpredsednike. Ker v SDS svojih kandidatov protestno niso predlagali, ta mesta še niso popolnjena. Kljub temu pa delovna telesa lahko pa začnejo delo.

Poslanci so imeli na današnji izredni seji na mizi odlok o ustanovitvi in nalogah delovnih teles, ki so ga sprejeli brez glasu proti.

Zapletlo pa se je pri imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles. V poslanski skupini SDS se namreč ne strinjajo z razdelitvijo predsedniških mest, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam. Kot je dejala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, je po matematičnem izračunu in razrezu, ki sta ga pripravila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in njen kabinet, stranki SDS najprej pripadalo šest predsedniških mest, zdaj pa jih imajo le pet.

Na seji kolegija predsednice DZ je namreč poslanska skupina NSi predlagala dopolnilo, ki je mesto predsednika komisije za nadzor javnih financ dodelil njim, ob podpori koalicije pa je kolegij ta predlog potrdil. Poslanec Aleksander Reberšek (NSi) je danes poudaril, da je bil njihov predlog državotvoren, kar se je izkazalo s sprejetim dopolnilom.

Ker skladno s poslovnikom vodenje komisije za nadzor javnih financ in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pripada opoziciji, je edino korektno, da si opozicijski stranki vodenje teh dveh komisij razdelita, je dejal Reberšek.

“Predlagan je bil amandma, ki ne sledi poslovniku DZ. Koalicija je ta amandma podprla in s tem SDS odvzela eno predsedniško mesto,” je protestirala Godčeva. S trenutnim razrezom se v SDS ne strinjajo in zahtevajo, da se upošteva matematični izračun na podlagi velikosti poslanske skupine. Do takrat v SDS ne bodo oddali svojih predlogov imen za predsedniška in podpredsedniška mesta v odborih ter za podpredsednika DZ.

DZ je kljub temu s 60 glasovi za in 23 proti izglasoval sklep o imenovanju vodstev delovnih teles, ki ne vključuje poslancev iz kvote SDS. Delovna telesa, v katerih mesta predsednikov pripadajo tej poslanski skupini, bodo do nadaljnjega vodili podpredsedniki. Predvidoma že ta teden bodo namreč pred odbori potekala prva zaslišanja kandidatov za ministre.

Niso pa še ustanovili komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, saj morajo v njej vodilne funkcije in večina članov pripadati poslancem opozicije. Ker pa poslanci SDS niso predlagali svojih kandidatov, temu pogoju ni mogoče zadostiti.

Za generalno sekretarko DZ pa so poslanci s 82 glasovi za nobenim proti znova imenovali Uršulo Zore Tavčar, ki je to funkcijo opravljala že v zadnjih dveh mandatih. Klakočar Zupančičeva je prepričana, da ima ustrezne strokovne in organizacijske sposobnosti ter primerne izkušnje, saj zaradi svojega dolgoletnega in raznovrstnega dela v DZ zelo dobro pozna postopke in delo te institucije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen