Evropski poslanec dr. Milan Zver poziva h krepitvi sankcij proti Rusiji

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je skupaj z ostalimi 206 evropskimi poslanci pridružil podpisu pisma Guya Verhofstadta o grozljivih ruskih zločinih v Buchi in o nujnem odzivu EU na to. Pismo so podpisali vsi evropski poslanci iz Slovenije, razen Tanje Fajon (SD).

Evropski poslanci v pismu izpostavljajo, da je treba po tem, ko so bili v mestu Bucha odkriti grozljivi vojni zločini, ob tem, ko se nadaljuje uničevanje in množično trpljenje v Mariupolu in po deportaciji tisoče Ukrajincev v Rusijo, močno okrepiti sankcije proti Putinovemu zločinskemu režimu.

Evropski poslanci tako predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela ter visokega predstavnika Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borrella pozivajo, naj se čimprej uvede popoln embargo za ruski zemeljski plin, nafto in premog; zaprejo pristanišča za ruske ladje in dobrine, popolnoma naj se izključi vse ruske banke iz sistema SWIFT in naj se podaljša seznam ruskih oligarhov, uradnikov in civilnih uradnikov, na podlagi podatkov organizacije Alekseja Navalnyja.

“Sedaj, ko se Putin v svoji brutalni agresiji osredotoča na Vzhod in Jug Ukrajine in je začel napadati celo mesto Odesa, menimo, da je velika potreba po tem, da se v Ukrajino pošlje več vojaške opreme, vključujoč tanke, oborožena vozila, težko artilerijo, protiladijske rakete in sisteme za zaščito neba,” so navedli evropski poslanci v pismu. Poslanci so prav tako pozvali, naj Evropska Unija polno izkoristi nov finančni instrument Evropski mirovni mehanizem, ki je bil ustanovljen za namenom, da se Evropski Uniji omogoči kakovostnejša pomoč partnerskim državam, bodisi s podporo njihovim mirovnim operacijam bodisi s pomočjo povečanju zmogljivosti njihovih oboroženih sil za zagotavljanje miru in varnosti na njihovem ozemlju, pa tudi s širšimi vojaškimi/obrambnimi ukrepi v podporo ciljem Skupne zunanje in varnostne politike EU. “Kot Evropejci po genocidu 20. stoletja na našem kontinentu večkrat omenjamo besede “nikoli več”, ali zares mislimo te besede?” se v pismu sprašujejo evropske poslanke in poslanci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen