Evropska komisija bo proti Madžarski sprožila mehanizem pogojevanja sredstev z vladavino prava 

0

Evropska komisija bo v primeru Madžarske sprožila mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava, je danes v Evropskem parlamentu napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen. Gre za prvič uporabljeni postopek, v katerem bi lahko EU zadržala izplačilo sredstev Madžarski.

Evropski komisar za proračun Johannes Hahn je danes obvestil madžarske oblasti, da bo Evropska komisija poslala uradno pismo o sprožitvi postopka v skladu z mehanizmom o pogojevanju sredstev, je na plenarnem zasedanju parlamenta v Strasbourgu dejala von der Leynova.

“Kot veste, to sproža postopek, ki ima specifično časovnico,” je dodala. Evropski poslanci so se na njeno napoved odzvali z aplavzom.

Spomnila je še, da so Madžarski dali možnost pojasnila – v skladu z zakonodajo o pogojevanju evropskega denarja z vladavino prava so ji poslali pismo z vprašanji in prejeli njene odgovore. “Pozorno smo preučili odgovore, naš sklep je, da se moramo premakniti k naslednjemu koraku,” je dejala.

Še pred tem je v razpravi s poslanci dejala, da je pri Madžarski glavna težava korupcija.

Na besede von der Leynove so se že odzvali v Budimpešti, kjer ocenjujejo, da je Bruselj naredil veliko napako. Vodja kabineta predsednika vlade Viktorja Orbana, Gergely Gulyas je Evropsko komisijo pozval, naj ne kaznuje madžarskih volivcev, ker so na nedeljskih volitvah izrazili mnenje, ki ni po okusu Bruslja, EU pa je pozval, naj se vrne k zdravi pameti in dialogu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na sprožitev mehanizma pogojevanja evropskih sredstev z vladavino pravo sta se odzvala tudi evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ). Skupaj sta podprla odločitev komisije, ki jo vidita kot težko pričakovano in neizbežno, so sporočili iz pisarne evropske poslanke Joveve.

Obenem sta izrazila pričakovanje, da bo v nadaljevanju zamrznitev sredstev s kvalificirano večino držav članic podprl tudi Svet EU. Ob tem upata, da bo Slovenija, kljub predhodni podpori spornega delovanja Madžarske, tokrat naredila pravi korak in se pridružila vsem državam, ki bodo podprle zamrznitev sredstev Madžarski.

“Prišli smo do trenutka, ko bo vzpostavljeni mehanizem pokazal zobe vsem, ki ne spoštujejo načel vladavine prava in temeljnih, v pogodbah zapisanih vrednot EU. Upava, da bo sprožitev tega mehanizma imela tudi preventivno-odvračalni učinek na politike (med katere sodi tudi aktualni predsednik vlade Janez Janša), katerim so blizu ideje iliberalne demokracije,” sta še zapisala.

Von der Leynova je v svojem govoru sicer spomnila, da je Evropska komisija proti Madžarski že sprožila tudi postopek po 7. členu Pogodbe EU zaradi hujše kršitve temeljnih vrednot unije. Leta 2018 sprožen postopek je sicer vmes zastal.

EU je uredbo o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava, ki je začela veljati januarja lani, sprejela v okviru pogajanj o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027 in vzpostavitvi sklada za okrevanje po pandemiji covida-19 v skupni vrednosti 1824 milijard evrov.

Madžarska in Poljska sta potem s tožbo zahtevali odpravo te uredbe, ker da zanjo ni ustrezne pravne podlage. A Sodišče EU je sredi februarja njuno pritožbo zavrnilo.

S tem je bila pot za ukrepanje odprta in v Bruslju so napovedovali, da se bodo odzvali hitro. Tudi Evropski parlament je marca pozval Evropsko komisijo, naj začne mehanizem nemudoma uporabljati.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen