Kandidature za volitve v DZ vložilo 20 strank in list, objava Parsifalove ankete poslej vsak dan – SDS med opredeljenimi vodilna stranka (34,6%)

0

Kandidature za aprilske državnozborske volitve je vložilo 20 strank in list, večina v vseh osmih volilnih enotah. Kandidature sicer še niso potrjene, volilne komisije volilnih enot bodo njihovo zakonitost večinoma preverjale v prihodnjih dneh.

Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) so kandidatne liste v vseh osmih volilnih enotah vložile vse parlamentarne stranke – SDS, LMŠ, SD, Levica, NSi, SAB, DeSUS, SNS in gibanje Povežimo Slovenijo, katerega del je koalicijska stranka Konkretno.

Liste so vložile tudi nekatere neparlamentarne stranke in liste, ki se podajajo na volitve. V vseh volilnih enotah bodo imele svoje kandidate stranke in liste Gibanje Svoboda, Vesna, Naša dežela, Piratska stranka Slovenije, Naša prihodnost in Dobra država, Lista Borisa Popoviča, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba, Resni.ca, Domovinska liga in Za ljudstvo Slovenije. V Zavezništvu osvobodimo Slovenijo so kandidatne liste vložili v sedmih volilnih enotah, ne pa tudi v volilni enoti Novo mesto.

Kandidatne liste morajo prestati še postopek preizkusa zakonitosti. Tako bo večina volilnih komisij volilnih enot v naslednjih dneh vložene liste kandidatov pregledala, nekatere so to že storile in ugotovile, ali so določene v skladu z zakonom. Če liste izpolnjujejo vse zakonske pogoje, jih volilne komisije potrdijo, v nasprotnem primeru pa zavrnejo.

Volilne komisije posameznih volilnih enot morajo v skladu z rokovnikom DVK seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti po izžrebanem vrstnem redu sestaviti do 3. aprila. Seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih, pa bo DVK javno objavila do 8. aprila.

Po podatkih raziskave o volilnih preferencah, ki jo je opravila agencija Parsifal, bi največ vprašanih volilo stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci bi jim glas namenilo 34,6 odstotka vprašanih. Sledi ji Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki bi ga volilo 22,3 odstotka vprašanih, in SD Tanje Fajon z 10,7-odstotno podporo, pa poroča siol.net.

Četrto mesto bi zasedla Levica Luke Mesca, ki bi ji glas namenilo 5,9 odstotka vprašanih. Peta bi bila NSi Mateja Tonina s 5,7 odstotka glasov, šesto pa gibanje Povežimo Slovenijo, ki bi se s 4,9 odstotka kot zadnje uvrstilo v državni zbor.

SAB Alenke Bratušek in LMŠ Marjana Šarca bi, če bi bile volitve to nedeljo, s 3,8 odstotka zbranih glasov izpadli iz parlamenta, prav tako SNS Zmaga Jelinčiča in DeSUS Ljuba Jasniča.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen