Erdogan pozval Putina, naj častno zaključi vojno v Ukrajini

0

Ruski predsednik Vladimir Putin bi moral narediti častni izhod in končati konflikt v Ukrajini, je danes na letu iz Bruslja v domovino dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Napovedal je še, da bo tako Putina kot ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega seznanil z vsebino sestankov, ki jih je opravil v okviru vrha Nata.

“Moramo povedati (Putinu), sedaj moraš biti arhitekt koraka v smeri miru. Moramo iskati načine končanja konflikta s spodbujanjem častnega izhoda,” je povedal novinarjem na letalu.

Ankara se vidi kot posrednik v ukrajinskem konfliktu in ima tesne odnose tako z Rusijo kot Ukrajino. Pred kratkim je Erdogan povabil Putina na pogovore z Zelenskim v Turčijo, potem ko je država že gostila srečanje zunanjih ministrov obeh držav.

Erdogan je prepričan, da je še vedno možen kompromis med Kijevom in Moskvo, tudi glede tega, da bi se Ukrajina odrekla članstvu v Natu in se delno razorožila. Je pa priznal, da je manj možnosti za dogovor glede ozemeljskih teženj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede zahodnih sankcij je turški predsednik še dejal, da trenutno Turčija ne more narediti nič več, da bi okrepila pritisk, saj je odvisna od ruskih energentov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen