Anketa Volitve 2022 za več medijev: Ninamedia še kar “pumpa” Gibanje Svoboda

0

Na volitvah v DZ bi največ, 20,7 odstotka glasov prejelo Gibanje Svoboda. Na drugo mesto bi se z 19,5 odstotka glasovi uvrstila SDS, tretja bi bila SD z 8,6 odstotka glasovi, kažejo rezultati zadnje ankete Volitve 2022, ki jo za Večer, Dnevnik, Svet24 in Primorske novice izvaja agencija Ninamedia. V DZ bi se glede na anketo prebilo osem strank.

Na tem mestu se lahko upravičeno vprašamo, na kakšen način te ankete izvaja ta agencija, saj nekatere druge kredibilne agencije Golobovi “svobodi” merijo pol manjše rezultate. Kako je to možno? Gre za merjenje ali za ustvarjanje predvolilnega utripa?

Kandidature za volitve v DZ vložilo 20 strank in list, objava Parsifalove ankete poslej vsak dan – SDS med opredeljenimi vodilna stranka (34,6%)

Na četrto mesto bi se uvrstila Levica, ki bi jo volilo 7,9 odstotka vprašanih. NSi bi izbralo 5,1 odstotka vprašanih, LMŠ pa 4,9 odstotka. Gibanju Povežimo Slovenijo bi svoj glas namenilo 3,3 odstotka vprašanih, SAB pa trije odstotki.

V vprašalniku ankete so sodelujočim zastavili vprašanje, katero stranko izmed naštetih bodo volili na prihajajočih aprilskih parlamentarnih volitvah. Imena strank so navajali, odgovarjali pa so tisti, ki so predhodno potrdili, da se bodo udeležili volitev. V navedeni anketi je sicer 19,6 odstotka takih, ki svoje izbire niso želeli razkriti, se še niso odločili ali pa ne bi volili nobene izmed strank.

V primerjavi s prejšnjo raziskavo javnega mnenja Volitve 2022, ki jo je Ninamedia izvedla med 7. in 10. marcem, so prve tri stranke v tokratni raziskavi zabeležile padec podpore. Gibanju Svoboda je podpora padla za 0,3, SDS za 0,7, SD pa za 1,5 odstotne točke. Padec podpore sta zabeležila tudi LMŠ (za 0,5 odstotka) in SAB (za 0,4 odstotka). Nasprotno pa je podpora zrasla Levici (za 0,4 odstotka) in NSi (za 0,2 odstotka). Gibanju Povežimo Slovenijo se podpora ni spremenila.

Pred parlamentarnim pragom bi ostale stranka Resni.ca, ki bi prejela 1,9 odstotka glasov, Naša dežela, ki bi jo volilo 1,3 odstotka volivcev, in Piratska stranka, ki bi jo izbral en odstotek volivcev. Stranke Vesna, SNS, DeSUS in Zavezništvo osvobodimo Slovenijo pa bi prejele manj kot odstotek glasov volivcev.

Glede na anketo bi Gibanje Svoboda v novem sklicu DZ zasedlo 25 poslanskih mest, SDS 23, SD in Levica po 10, NSi in LMŠ pa po 6 mest. Gibanje Povežimo Slovenijo in SAB bi v DZ zasedla po štiri poslanska mesta.

Da se bodo volitev zagotovo udeležili, je odgovorilo 62,6 odstotka vprašanih, verjetno se jih bo udeležilo 13,4 odstotka vprašanih. Volitev se bo morda udeležilo 11,1 odstotka vprašanih. Glede na anketo se volitev zagotovo ne bo udeležilo 9,3 odstotka vprašanih, verjetno pa se jih ne bo udeležilo 1,7 odstotka vprašanih.

Volitve 2022 so javnomnenjski raziskovalni projekt Dnevnika, Večera, Sveta24 in Primorskih novic, izvaja ga agencija Ninamedia. Med 21. in 24. marcem 2022 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI, anketiranih je bilo 1050 oseb.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen