Zelenski pozval Zahod, naj ne povzroča panike zaradi napetosti z Rusijo

0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes na novinarski konferenci za tuje novinarje pozval Zahod, naj se izogiba ustvarjanju panike zaradi kopičenja ruske vojske na ukrajinski meji. Hkrati je pozval k stabilizaciji ukrajinskega gospodarstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ne potrebujemo te panike,” je dejal Zelenski. Kopičenje ruskih enot na meji z Ukrajino po njegovih besedah ni nič večja grožnja, kot je bilo podobno kopičenje ruske vojske lani spomladi. Ob tem je opozoril na potrebo po “stabilizaciji” že tako prizadetega ukrajinskega gospodarstva.

“Zaradi vseh teh signalov, da bo jutri vojna, tudi s strani spoštovanih voditeljev držav, ki pravijo le, da bo jutri vojna. To je panika – koliko bo to stalo našo državo,” se je vprašal ukrajinski predsednik. Dodal je, da je “večja grožnja za Ukrajino (…) destabilizacija znotraj države”.

Zelenski je Rusijo tudi pozval, naj podkrepi svoje trditve, da ne namerava napasti Ukrajine. “To govorijo odkrito, v različnih medijih, različni predstavniki, tako da bi lahko storili nekaj korakov, da to dokažejo,” je še dejal ukrajinski predsednik.

Do izjav Zelenskega prihaja prav v času, ko Zahod svari pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino. Po navedbah Zahoda je Rusija vzdolž meje z Ukrajino namestila več kot 100.000 vojakov. Hkrati je Zahod Moskvo že posvaril pred hudimi sankcijami, če si bo Kremelj drznil napasti Ukrajino.

ZDA, Velika Britanija in Avstralija so si nazadnje nakopale jezo Kijeva, ko so družinam svojih diplomatov ukazale, naj zapustijo Ukrajino.

Ukrajina se od leta 2014, ko je Rusija priključila polotok Krim, na vzhodu države spopada s proruskimi skrajneži. Spopadi so doslej zahtevali več kot 13.000 življenj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen