Za potrditev koronavirusne okužbe od torka dovolj pozitiven hitri antigenski test

0

S torkom se v Sloveniji obetajo spremembe protokola testiranja na okužbo z novim koronavirusom, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim bo za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR-testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika.

S 1. februarjem Slovenija uvaja slovensko covidno potrdilo o hitrem pozitivnem testu. Kot je poudaril minister, se bo potrdilo sicer preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, vendar bo veljalo samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države.

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je je test negativen, a ima oseba simptome, se mora izolirati za 72 ur. Če so po tem času simptomi še vedno prisotni, je treba ponovno opraviti hitri test. Če je ta pozitiven, gre za potrjeno okužbo, v nasprotnem primeru pa naj se oseba obrne na izbranega osebnega zdravnika.

Na PCR-testiranje bo osebo napotil osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki obravnava bolnika. V to skupino sodijo predvsem kronični bolniki, nosečnice, imunsko oslabljene osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za težji potek covida-19, je še pojasnil Poklukar.

PCR-testiranje je sicer še vedno dostopno za samoplačnike, ki bi test potrebovali iz drugih razlogov kot zdravstvenih, npr. za prehajanje državnih meja.

Gre za začasen ukrep, dokler je virus med populacijo tako močno razširjen. Spremembe za tiste, ki so ali bodo na PCR-testiranja naročeni danes, sicer še ne veljajo.

“Prejšnje spremembe so nam omogočile, da smo bili kos situaciji,” je na današnji novinarski konferenci dejal minister Poklukar. Laboratoriji so z reorganizacijo in z zadnjimi močmi zmogli zagotoviti vse rezultate PCR-testov, je dejal Poklukar. Po njegovih besedah bodo z novo spremembo ukrepe prilagodili tako, da bomo ljudje lažje živeli z virusom.

Sprememba testiranja je, kot pravi Poklukar, namenjena obvladovanju virusa, zaščiti zdravstvenega sistema, zaščiti zaposlenih v zdravstvenem sistemu pred izgorelostjo, enostavni dostopnosti prebivalcev in smotrni porabi sredstev.

Po do sedaj znanih podatkih je lažno pozitivnih približno pet odstotkov hitrih antigenskih testov. Poudaril je tudi pomen profesionalnih odvzemov brisov na hitrem testiranju. “To je podlaga za uspešnost končnega rezultata,” je izpostavil. Dodal je, da zaradi spremembe protokola ne pričakuje odstopanj glede na prejšnje dni.

Minister Poklukar je izpostavil tudi države, ki za potrjevanje okužbe že priznavajo hitre angtigenske teste in ne zgolj PCR-testiranja. Te so Španija, Švedska, Danska, Finska, Hrvaška, Ciper, Češka, Norveška, Slovaška, Italija, Litva, Madžarska. Nemčija in Avstrija to še načrtujeta.

Ob tem je poudaril, da so ukrepi in protokoli ves čas na prepihu in se prilagajajo in spreminjajo, kot se prilagaja in spreminja virus. Tudi covid-19 je danes drugačna, kot je bila pred dvema letoma, je dejal. Ob tem je državljane prosil za potrpljenje in pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov in stroke.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen