Družinski zdravniki opozarjajo, da je necovidnm bolnikom onemogočen dostop do zdravnikov

4

Družinski zdravniki oskrbujejo bistveno več covidnih bolnikov, kar je bolnikom z osnovnimi boleznimi onemogočilo dostop do zdravnikov, je na novinarski konferenci opozorila direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec. Zato pozdravljajo nov protokol testiranja, ki da bo necovidnim bolnikom omogočil ustrezen dostop do diagnostike.

Spremembe danes predstavljenega novega protokola testiranja bodo ljudem, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, omogočile ustrezen dostop do izbranih zdravnikov. Okuženi z novim koronavirusom, ki imajo lažji potek bolezni, bodo odslej “sami vodili svojo bolezen in dostopali do diagnostike mimo izbranega zdravnika, saj večina bolnikov glede na potek bolezni izbranega zdravnika ne potrebuje”, je dejala Vatovčeva.

Po novem protokolu bo namreč za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR-testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika. Zdravniki na primarni ravni zato računajo na razbremenitev na tem področju.

Do zdaj so namreč imeli okoli 50 do 90 klicev covidnih bolnikov in niso zmogli dovolj dobro oskrbeti ljudi z ostalimi boleznimi. Zato zaznavajo daljšanje čakalnih dob v primarnem zdravstvu. “Seveda pa bi želeli biti na razpolago vsem, ki potrebujejo diagnostiko,” je povedala Vatovčeva.

Ob tem so zaznali tudi večji pritisk na nujno medicinsko pomoč, ki je namenjena nujnim primerom. Čim prej pa bi radi začeli tudi s preventivo, saj se bo njeno opuščanje poznalo na zdravju populacije.

Poudarila je, da družinski zdravnik delajo dobro. Oskrbijo okoli 90 odstotkov potreb vseh bolnikov, 10 odstotkov pa napotijo na sekundarno zdravstvo. Vseeno se izgorelost zdravnikov stopnjuje, z dela pa je zaradi nege ali bolezni odsotnih med 20 in 25 odstotki zaposlenih.

Pediater Denis Baš je na novinarski konferenci dejal, da tudi pediatri podpirajo spremenjen protokol testiranja. Pri otrocih, ki so simptomatski ali asimptomatski, namreč pozitiven izvid hitrega testiranja res pomeni koronavirusno okužbo in lahko lažji potek bolezni preživijo doma. Vsi otroci, ki pa imajo tveganja za hujši potek, kot so onkološki bolniki, otroci po transplantacijah, z imunskimi pomanjkljivostmi, hujši srčni bolniki ali mlajši od šest mesecev, pa bodo še naprej napoteni na PCR-testiranje in posvet s pediatrom.

Vsi ostali, ki ne potrebujejo obravnave, naj opravijo hitri antigenski test in ob pozitivnem rezultatu ostanejo v izolaciji, ter naj ne hodijo v šole in vrtce.

Tudi pediatri so zaznavali ogromno število klicev, tudi čez 100 na ambulanto na dan. Upajo, da bo sprememba protokola zmanjšala število vprašanj in povečala dostopnost do pediatrov za otroke, ki potrebujejo hiter pregled pri zdravniku in zamik zaradi vseh sporočila pomenijo tveganje za njegovo zdravstveno stanje, je še dejal Baš.

Št. komentarjev: 4
 1. haapy yack pravi
 2. linke pravi

  družinski zdravniki so danes vSloveniji postali administratorji ,ker večinoma kot pisanje napotnic za specialiste in pisanje receptor drugega ne delajo . iskreno povedano jih stroka bolj malo zanima in so kar zadovljni z lepo plačo in čim manj dela na hipokratovo prisego so že zdavnaj pozabili .

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Še ena pogruntacija.
  Osebn zdravnik te sedaj lahko napoti v refernčno ambulanto.
  odtoddovečnostipres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen