Ugotovljenih več kot 2600 nepravilnih uporab telefona med vožnjo

0

Policisti so v času nacionalne preventivne akcije Varno brez telefona med 10. in 23. januarjem ugotovili 2658 kršitev, od tega so v 340 primerih izrekli zgolj opozorilo. Agencija za varnost prometa je v tem času v okviru akcije osveščanja na nevarnost uporabe telefonov in drugih naprav v prometu razdelila 15.000 letakov in 900 plakatov.

Različne mednarodne raziskave najpogosteje navajajo štiri glavne skupine motilcev, ki med vožnjo odvračajo pozornost. Najvišje se pogosto uvršča prav uporaba mobilnega telefona, so v sporočilu za javnost navedli v Javni agenciji za varnost prometa, ki je koordinirala akcijo.

Raztreseni vozniki, ki niso osredotočeni na dogajanje na cesti in ob njej, predstavljajo visoko tveganje za nastanek prometne nesreče. Tudi nevroznanstveni poizkus, ki ga je agencija izvedla v realnem cestnem okolju leta 2017, je pokazal, da so voznikovi možgani med vožnjo ob sočasni uporabi telefona bistveno bolj obremenjeni.

Oči cesto sicer gledajo, toda možgani tega “ne vidijo”, saj je vidni korteks bistveno zmanjšan. Pri tem na agenciji opozarjajo na to, kaj vse se lahko zgodi ob takšni vožnji “na slepo” že v petih sekundah, kolikor traja povprečno ukvarjanje s telefonom. Pri hitrosti 50 kilometrov na uro ob visokem tveganju za nastanek nesreče namreč prevozimo več kot 70 metrov.

Vožnja je kompleksna aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost. Pristojni zato svetujejo, da se v primeru nujne uporabe mobilnega telefona ustavimo na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujemo šele, ko končamo s pogovorom.

Kot so spomnili na agenciji, je v skladu z zakonskimi spremembami, ki so začele veljati sredi avgusta lani, za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil predpisana globa 250 evrov ter tri kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, pa globa za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Plačilo kazni pa je pravzaprav še najmanjša škoda, ki jo lahko udeleženci v prometu utrpijo zaradi uporabe telefona med vožnjo, so še opozorili na agenciji. Preventivno akcijo Varno brez telefona bodo ponovili novembra.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen