Rok Snežič na preiskovalno komisijo prišel v majici in maski s podobo “pijanega Kordiša” in dejal, da na vprašanja “medicinskega brata” Möderndorferja ne bo odgovarjal

7

Preiskovalna komisija DZ, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, bo danes zaslišala več prič. Med drugim pričakujejo davčnega svetovalca Roka Snežiča, na sejo pa so vabljeni tudi njegova soproga Klavdija Snežič, nekdanji direktor Nove24TV Damjan Damjanovič in podjetnik Dražen Kuča. Rok Snežič je danes na zaslišanje prišel v majici in maski s podobo “pijanega Kordiša” in dejal, da je Kordiš njegov oboževalec in mu sedaj vrača naklonjenost.

Medtem ko Klavdija Snežič ni odgovarjala na vprašanja članov komisije, je Rok Snežič bil vsaj na začetku bolj zgovoren. Najprej je očital Marku Bandelliju, da je grozil njegovi ženi Klavdiji s kazenskim pregonom in da naj mu citirajo člen kazenskega zakonika, ki omogoča pregon, če priča ne odgovarja na posamezna vprašanja. Tudi Snežič je dejal, da ne bo odgovarjal na vprašanja, ker se ne spomni ali pa se bo skliceval na 10. člen zakona o parlamentarni preiskavi.

Rok Snežič je že uvodoma pojasnil, da bo na vprašanja odgovarjal bodisi, da se ne spomni, bodisi bo odgovor na vprašanje odklonil. V nadaljevanju pa pojasnil, da ni javni funkcionar in da mu na vprašanja preiskovalne komisije ni treba odgovarjati, saj slednja ni sodišče.

Na vprašanja o poznanstvih s predsednikom vlade Janezom Janšo je Snežič odgovoril, da ne more ne zanikati ne potrditi, ali se z njim druži, saj da se ne spomni. O poznanstvih z Dijano Đuđić, Jeleno Sladojević, Miranom Vukom in drugimi, ki naj bi bili vpleteni v sporne finančne transakcije, je Snežič odgovoril da mu odnosa s prijatelji in znanci ni treba pojasnjevati.

O poznanstvu z enim od lastnikom podjetja Majbert Pharm Klemnom Nicolettijem je Snežič dejal, da z “Instagram fanti” nima nič ter da ne more biti njihov prijatelj, saj da nima računa na omenjenem družbenem omrežju. Tudi na vprašanja glede sodelovanja njegove oglaševalske agencije v HSE, Teš in Pošti Slovenije, je Snežič odgovoril, da se ne spomni in da naj vprašanja naslovijo na omenjena državna podjetja.

Snežič je pojasnil, da se ga je naziv doktor davčnih utaj prijel zato, ker je imela njegova doktorska dizertacija takšen naziv. Komisijo je večkrat pozval, naj predoči materialne dokaze – račune in pogodbe, da je z omenjenimi osebami poslovno sodeloval. Sicer pa je dejal, da za prvo uro davčnega svetovanja računa 350 evrov in da bo o davčnih nasvetih govoril le proti plačilu komisije.

Že uvodoma je Snežič problematiziral opozorilo poslanca SAB Marka Bandellija njegovi soprogi Klavdiji Snežič, da jo lahko komisija zaradi odklanjanja odgovarjanja na vprašanja finančno kaznuje. Snežič je od Möderndorferja zahteval, da ga naziva v skladu z njegovo izobrazbo. Zaradi Snežičevega odnosa do komisije so se po njegovem zaslišanju zvrstile kritike članov nad predsednika komisije Gregorja Periča iz vrst Konkretno, da takšnega odnosa ne bi smel dopustiti.

Klavdija Snežič se je zaslišanja udeležila s pooblaščencem, tudi ona na vprašanja ni želela odgovarjati. Sklicevala se je na člen zakona o parlamentarni preiskavi, ki pričam omogoča, da odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon. Snežičeva se je na omenjeni člen sklicevala pri vseh vprašanjih.

Člane preiskovalne komisije je sicer med drugim zanimala vloga Snežičeve kot nekdanje največje lastnice Nove24TV pri nakupu delnic. Jani Möderndorfer (LMŠ) je spomnil, da si je denar za nakup delnic v gotovini sposodila od podjetnika Dražena Kuče, ki se vabilu na današnje zaslišanje že tretjič ni odzval. Möderndorfer je za Kučo predlagal sklep o prisilni privedbi priče, ki ga komisija tudi sprejela.

Ker Snežičeva na nobeno od vprašanj ni želela odgovoriti, je Möderdorfer opozoril, da je imela možnost povedati svojo resnico ter zaščititi svoj ugled in pravice, a je ni izkoristila. “S tem pa prepuščate komisiji, da dela svoje zaključke,” je dejal. “Z molkom ste povedali vse,” pa je dejal poslanec SD Marko Koprivc.

Na zaslišanje je bil danes vabljen tudi nekdanji direktor Nove24tv Damjan Damjanovič, a se je opravičil zaradi zdravstvenih razlogov.

Vabila na današnjo so sicer vabljenim vročili s pomočjo detektivov.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Št. komentarjev: 7
 1. Prdec pravi

  Tega napihnjenega mešetarja bi moral nekdo ” vzgojno” predelati. Sicer je pa firerjeva slika

  1. gottttag QuelleAmeise pravi

   Kaj pa, ko vaši ponosni nasledniki zločinske KP-LEVICA v parlamentu izzivajo s slikami zločincev Che Guevaro in bandita enonogega zločinca Tita na majicah ?

 2. Exodus pravi

  Super Snežič, jaz sem ponosna na vas! Komisija očita pranje denarja tujih državljanov na NKBM? Mislim, da tuji državljani perejo naše možgane na sodiščih, v ZD Ljubljana, v MO Ljubljana, da ne omenjam Miki Miške!

  1. Re gornjemu pravi

   On je pa človek, ki vriska od sreče, če je neka komentatorka exodus ponosna od sreče.

 3. Exodus pravi

  Ja res, juhej na te čase, ko smo živeli svobodni od komunizma. Nikoli ne pozabim 2020/2021… še na mnoga leta!

 4. Franc pravi

  Mogoče sta se pa naučila od Jankovićev. Takrat z levice ni bilo očitkov.

 5. Re gornjim pravi

  Vidite in to ” upokojenca Rudija Horvata” ne zanima

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen