Po desetih urah rešeni zajeti talci v sinagogi v Teksasu, ugrabitelj mrtev

0

V sinagogi v majhnem mestecu v Teksasu je moški v soboto zajel štiri talce, med njimi priljubljenega lokalnega rabina. Po več kot desetih urah napetosti je policija vdrla v sinagogo in nepoškodovane osvobodila še zadnje tri talce. Ugrabitelj, po navedbah FBI britanski državljan Malik Faisal Akram, je mrtev, je sporočila policija.

Zajetje talcev v mestecu Colleyville, s čimer naj bi ugrabitelj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zahteval izpustitev obsojene teroristke, je sprožilo zaskrbljenost judovskih organizacij v ZDA in izraelske vlade.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je danes sporočil, da je bil ugrabitelj 44-letni britanski državljan Malik Faisal Akram. “Na tej stopnji nimamo nikakršnih indicev o morebitni vpletenosti drugih oseb,” so še zapisali v sporočilu za javnost FBI. Preiskavo nadaljujejo.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes dejal, da je šlo za teroristično dejanje, da pa še nima vseh podatkov o dogodku. Tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva pa je potrdil, da so “seznanjeni s smrtjo Britanca v Teksasu in v stiku s tamkajšnjimi oblastmi”, dodaja francoska tiskovna agencija AFP.

Načelnik lokalne policije Michael Miller je na novinarski konferenci v soboto zvečer povedal, da so na prostosti vsi štirje zajeti talci. Prvi je bil izpuščen, prav tako nepoškodovan, nekaj ur prej, preostale tri pa so rešili z vdorom v sinagogo zvečer. “Osumljenec je mrtev,” je povedal.

Novinarji na terenu so malo pred novinarsko konferenco poročali o siloviti eksploziji in strelih v sinagogi. Policija je izpraznila okolico sinagoge in zaprla dostop do nje.

Po poročanju televizije ABC News je bil ugrabitelj oborožen in naj bi trdil, da ima bombe na neznanih lokacijah. Policija to še preiskuje. Prav tako še niso razkrili, ali so ga ubili policisti ali si je sodil sam.

Ugrabitelj naj bi po neuradnih navedbah zahteval izpustitev pakistanske znanstvenice Afije Sidiki, ki je bila leta 2010 v New Yorku obsojena na 86 let zapora zaradi domnevnega umora ameriških agentov v Afganistanu. Kazen prestaja v zaporu v Teksasu.

Policija teh navedb ni potrdila, je pa sporočila, da se je ugrabitev “nanašala na zadevo, ki ni neposredno ogrožala judovske skupnosti”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen