Svetniška skupina SDS je za pomoč Mariborčanom glede draginje ogrevanja podala odličen predlog, a ga Arsenovič ni želel dati na glasovanje; še enkrat več je kršil načela demokratičnosti pri delu MS MOM!

1

Mariborski mestni svetniki so na včerajšnji izredni seji večinsko soglašali s 30-odstotno subvencijo variabilnega dela cene ogrevanja za november in december za gospodinjstva, ki jih ogreva Energetika Maribor. So pa poudarili, da je treba najti rešitve tudi za pomoč ostalim meščanom.

Glasovanje 21 ZA in 10 PROTI (tudi svetniška skupina SDS) na včerajšnji izredni seji MS MOM za županov sklep, da se iz proračuna MOM subvencionira  30% cene ogrevanja za november 2021 in 20 % za december 2021, pomeni, da je znova zmagal argument moči oz. “glasovalni stroj”  županove Liste župana Arsenoviča, SMC, SD, Gasilci Maribora.

Predloga sklepa SDS, ki se je glasil: “Uprava JP Energetika za mesec november 2021 in december 2021 pripravi dodatno kalkulacijo cene daljinskega ogrevanja brez subvencije iz proračuna MO Maribor, znižane za 30 % za XI/21 in 20 % za XII/21 , razliko za variabilni del pa pokriva iz preteklih dobičkov ter jo kot alternativo županovemu predlogu predloži Nadzornemu svetu v odločanje.” 

Mestni svet namreč nima pristojnosti odločanja o ceni daljinskega ogrevanja, saj o tem na predlog uprave odloča Nadzorni svet JP Energetike oz. skupščina. Takšen predlog sklepa so v SDS skupaj z Novo LS, LPR, samostojnim svetnikom Miho Reckom in še drugimi svetniki predložili kot proceduralni sklep, vendar ga župan ni želel uvrstiti v proceduro oz. odločanje, čeprav mu tako nalaga poslovnik in je predlog sklepa bil skladen s predpisi.

Po zagotovilu zdaj že bivšega direktorja JP Energetike Alana Perca, ki je to podjetje uspešno vodil dolgo vrsto let, je takšen predlog sklepa, kot ga je pripravila svetniška skupina SDS, dejansko bil dobra rešitev za občane mesta Maribor in sprejem tega sklepa  kot pozitivna odločitev MS MOM ne bi ogrozila poslovanja javnega podjetja, kot trdi župan, saj je pričakovani dobiček javnega podjetja za poslovno leto 2021 v višini 715.000 evrov. Hkrati pa bi občani prejeli 30 % nižje položnice za daljinsko ogrevanje, najranljivejše skupine občanov pa bi lahko prejele vavčer po vzoru Vlade RS iz proračuna MO Maribor v skupni višini 650.000 evrov, ki bo sedaj šla javnemu podjetju Energetika, občani pa po predlogu župana prejeli vavčer le za 10 evrov (o tem odloča MS na naslednji izredni seji v torek 14.12.2021).

Po mnenju predsednika Združenja nadzornikov Slovenije Gorazda Podbevška so svetniki prejeli tudi mnenje o prekoračitvi pristojnosti župana Arsenoviča in vmešavanje v upravljanje občinskega podjetja  ter mnenje prof. dr. Borut Bratine iz EPF UM o domnevni prepletenosti na vseh nivojih, kjer opozarja na osebno in odškodninsko odgovornost v zvezi z razrešitvijo direktorja in morebitnem konfliktu interesov predsednice NS Energetike Mateje Cekič, ki je hkrati zaposlena na MO Maribor. Najverjetneje zato je danes tudi predsednica NS Energetike Cekičeva podala svoj odstop.

S takšnim nedemokratičnim dejanjem, ko skupnega predloga sklepa različnih svetniških skupin kljub večkratnim poskusom vodij svetniških skupin opozicije župan Arsenovič ni želel vključiti v proceduro odločanja,  je še enkrat več kršil načela demokratičnosti pri delu najvišjega organa MO Maribor, to je Mestnega sveta. S tem pa dejansko preprečil precej večjo pomoč pri reševanju velike problematike visokih cen ogrevanja, ki so jih deležni Mariborčani in Mariborčanke. Žalostno!

Število komentarjev: 1
  1. Hans pravi

    Bravo

    Medved

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen