Predsednik ZNS: župan Arsenovič prekoračil svoje pristojnosti in se vmešal v upravljanje občinskega podjetja!

0

Iz strani Združenja Nadzornikov Slovenije so mestni svetniki MOM prejeli mnenje o vmešavanju župana MOM Saše Arsenoviča v poslovodenje družbe Energetike, razrešitvi direktorja Alana Perca in morebitnem konfliktu interesov predsednice NS Energetike Mateje Cekič. Na tem mestu objavljamo predmetno mnenje v celoti.

V konkretnem primeru je župan prekoračil svoje pristojnosti in se vmešal v upravljanje občinskega podjetja. S tem primerom pa je povezanih več težav. Očitno gre za veliko prepletenost na vseh nivojih, ki ni dobra za učinkovito upravljanje občinskih podjetij. Energetika Maribor bi morala imeti čim bolj neodvisen nadzorni svet in člane s čim manj nasprotij interesov. Konkreten primer daje videz, da je osebni interes predsednice nadzornega sveta kot zaposlene na občini, ki jo vodi župan, lahko v nasprotju interesov z njenim interesom predsednice nadzornega sveta Energetike Maribor, ki je delovati izključno v interesu te družbe. 

Priporočamo, da se korporativno upravljanje na vseh nivojih (Javni holding Maribor in Energetika Maribor) uredi tako, da se zagotovi čim boljša sestava (neodvisnost, strokovnost,…) in delovanje organov obeh družb. To bo dejansko omejilo možnosti župana za posredovanjem pri občutljivih in za občane pomembnih zadevah (kot je cena elektrike) in vplivanje na njihove odločitve, hkrati pa bo omejilo tveganja nastanka nasprotij interesov in korupcijskih tveganj ter omogočilo boljše upravljanje in poslovanje teh družb.”

Gorazd Podbevšek, predsednik ZNS

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen