[V 24 urah kar 895 covidnih smrtnih žrtev] V Rusiji tudi zaradi nizke precepljenosti rekordno število smrti zaradi covida-19

0

Rusija je danes znova zabeležila rekordno število smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom. Število okužb v državi že nekaj časa strmo narašča zaradi hitrejšega širjenja različice delta in nizke precepljenosti proti covidu-19. V minulih 24 urah so v državi potrdili 895 covidnih smrtnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupno število mrtvih je tako naraslo na 211.696 kar je največ v Evropi in peta najvišja številka na svetu. Ob uporabi širše opredelitve smrti zaradi covida-19 pa je to število po podatkih statističnega urada Rosstat že konec avgusta preseglo 350.000.

Ruske oblasti so tarča kritik, da so podcenjevale resnost tokratnega izbruha covida-19. Kljub naraščanju števila okužb in smrti v državi oblasti namreč niso uvedle resnih omejitev za preprečevanje širjenja virusa, poroča AFP.

Še posebej zaskrbljujoče so razmere v Moskvi, kjer število hospitalizacij zaradi novega koronavirusa strmo narašča, opozarjajo pristojne oblasti.

Čeprav so brezplačna cepiva v Rusiji na voljo že od decembra lani, oblastem v cepljenje ne uspe prepričati velikega dela prebivalstva. Raziskave so pokazale, da se več kot polovica prebivalstva ne namerava cepiti, poroča AFP.

Doslej je bilo tako v celoti cepljenih le slabih 29 odstotkov Rusov, še poroča AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen