Salonit Anhovo v Dubaju prestavil načrte za pot do ogljično nevtralne proizvodnje

0

Edina cementarna v Sloveniji, ki spada med najsodobnejše v Evropi, je na Svetovni razstavi EXPO 2020, ki poteka v Dubaju, predstavila svoje ambiciozne načrte za zeleni prehod podjetja. V družbi poudarjajo, da bodo v naslednji treh letih bistveno zmanjšali ogljične in druge okoljske odtise, v 15 letih pa želijo postopno preiti na pot do ogljično nevtralne proizvodnje.  

Slovenija je na Svetovni razstavi letos izvedla prvi poslovni forum s poudarkom na zelenem in krožnem gospodarstvu. Med več kot 20 slovenskih podjetij se je predstavil tudi  Salonit Anhovo iz Srednje Soške doline, ena izmed najsodobnejših cementarn v Evropi. Predsednik uprave Salonit Anhovo in vodja njihove delegacije Julijan Fortunat je poudaril, da imajo v podjetju že izdelan srednjeročni in dolgoročni načrt prehoda v ogljično nevtralno proizvodnjo. “Izrednega pomena je krožno gospodarstvo, ki ga izvajamo že 30 let. Glede na to, da uporabljamo alternativna goriva iz visokokaloričnih odpadkov, smo po moji oceni eden prvih slovenskih primerov resnega in pravega krožnega gospodarstva,” je izpostavil Fortunat. 

V Salonitu Anhovo med glavnimi cilji obiska na Bližnjem vzhodu izpostavljajo mreženje s kolegi iz Slovenije in obiske tujih delegacij v slovenskem paviljonu. Cement, ki predstavlja strateški material sedanjosti in prihodnosti, je na Svetovni razstavi EXPO 2020 namreč ena izmed glavnih tem pogovorov. Kot je prepričan Fortunat, je za cementarno prehod v trajnostno delovanje tudi gospodarska nuja. “Verjamem, da bomo z začrtano potjo do ogljično nevtralne proizvodnje med vodilnimi cementarnami v Evropi,” je še dodal. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen