[Izbruh različice delta] V Avstraliji zaradi izbruha virusa vse več mest v zaprtje javnega življenja, tudi v Izraelu število okužb še naprej narašča

0

Okoli 10 milijonov Avstralcev mora upoštevati stroga pravila za zajezitev novega koronavirusa, potem ko je Brisbane danes postalo četrto mesto, kjer so zaprli javno življenje, ljudje pa morajo ostati doma. Zaprtje javnega življenja bo predvidoma trajalo tri dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premierka zvezne države Queensland Annastacia Palaszczuk je sporočila, da so to težke odločitve. Zaprtje, v okviru katerega morajo ljudje ostati doma, bo stopilo v veljavo drevi.

Ukrep bo veljal za Brisbane z okolico in mesto Townsville, potem ko je necepljeni zdravstveni delavec, ki je bil okužen, deset dni potoval po Queenslandu.

Pred tem so zaprtje javnega življenja že ukazali za Sydney, Perth in Darwin. V Perthu je zaprtje stopilo v veljavo v ponedeljek in bo trajalo najmanj štiri dni. V mestu so sicer doslej odkrili tri primere okužb.

Avstralija je bila precej uspešna v boju proti covidu-19, sedaj pa se sooča s posameznimi izbruhi različice delta.

Zaprtja so odredili ravno v času šolskih počitnic v večjem delu države, ko beležijo tudi povečano število potovanj. Nova Zelandija je v torek sporočila, da bodo odprli potovalni mehurček 5. julija vendar le z avstralskimi zveznimi državami, kjer niso potrdili okužb.

Avstralski premier Scott Morrison, ki je pod vse večjim pritiskom zaradi vladnega odziva na izbruhe, je napovedal obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, ki delajo v domovih za starejše in hotelih za prestajanje karantene. Cepivo AstraZenece pa bo na voljo tudi za mlajše od 60 let, ki bodo podpisali odškodninski obrazec.

Vlada zaenkrat še ni objavila točnih podatkov, koliko od 25 milijonov Avstralcev je v celoti cepljenih. So pa doslej razdelili skoraj 7,4 milijona odmerkov cepiva, manj kot pet odstotkov odraslih pa naj bi prejelo cepivo.

Avstralija je doslej potrdila nekaj več kot 30.000 primerov okužb, umrlo je 910 covidnih bolnikov.

V Izraelu kljub visoki precepljenosti prebivalcev proti covidu-19 število novih okužb z novim koronavirusom še naprej narašča. V zadnjem dnevu so potrdili 283 novih okužb, kar je največ od aprila. Kljub temu število covidnih bolnikov s hudim potekom bolezni ostaja stabilno. Že nekaj dni v državi niso potrdili nobene smrti zaradi covida-19.

Večina novih okužb v Izraelu je povezanih z bolj nalezljivo delta različico novega koronavirusa, med na novo okuženimi pa je veliko mlajših, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Približno polovica na novo okuženih z delta različico je že bila cepljena proti covidu-19, je pred dnevi poročal spletni portal Businessinsider. Čeprav so okužbe med cepljenimi v Izraelu sprožile veliko zaskrbljenost, so simptomi bistveno blažji kot pri tistih, ki niso cepljeni.

Izraelski premier Naftali Bennett je danes med obiskom cepilnega centra v bližini Tel Aviva ponovno pozval mlade, naj se cepijo. Izrael je v “tekmi s časom”, saj ima cepivo, ki je na voljo v državi, rok trajanja le do konca julija.

Bennett je poudaril, da je njegovo geslo “cepljenje namesto zapiranja, maske namesto omejitev”. Kljub nedavnemu povečanju števila okužb se izraelska vlada v nedeljo ni odločila za uvedbo novih omejitev.

Izrael je sicer država z največjo precepljenostjo prebivalstva na svetu, a se prav tako sooča s premajhnim interesom za cepljenje. S prvim odmerkom cepiva proti covidu je bilo v državi doslej cepljenih skoraj 5,6 milijona od skupaj 9,3 milijona prebivalcev. Polno cepljenih je približno 5,2 milijona ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen