Prva letošnja snežna pošiljka radodarna: V Kočevju dobrih 30 centimetrov snega, nekaj več ga je na Kredarici, na Bovškem celo do pol metra snega

0

Sneg je po napovedih vremenoslovcev pobelil Slovenijo. V vzhodni polovici države je zapadlo med pet in 15 centimetri snega, v zahodni polovici države pa večinoma med 20 in 30 centimetri, je povedala dežurna meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik. V Kočevju je višina snežne odeje debela 33 centimetrov, na Kredarici pa 35 centimetrov.

Največ snega je torej zapadlo na Notranjskem in Kočevskem. Kot kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso), je bila davi ob 7. uri snežna odeja debela 35 centimetrov tudi na Voglu in Vojskem. V Ratečah so namerili 26 centimetrov, na Katarini nad Ljubljano 22, v Postojni 20, v Ljubljani 17 in Črnomlju 15 centimetrov snega.

Sneg se ne bo obdržal za dolgo, saj v prihodnjih dneh pričakujemo otoplitev, je napovedala meteorologinja. Danes bo pretežno oblačno, v vzhodni polovici Slovenije bodo občasno še manjše padavine, rahel sneg bo predvsem v Pomurju prehajal v rahel dež.

V petek popoldne se bodo znova začele pojavljati padavine, po nižinah bo deževalo. Deževno vreme se bo v večjem delu države nadaljevalo v soboto in nedeljo, tako da se sneg po nižinah ne bo obdržal niti do konca tedna.

Meja sneženja se bo za vikend zvišala na okoli 1500 metrov, se bo pa, kot kaže zdaj, v začetku prihodnjega tedna ponovno spustila, ampak zaenkrat kaže, da se bo spustila do okoli 1000 metrov nadmorske višine, je napoved opisala meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik.

V prihodnjem tednu se bodo padavine še pojavljale, ampak po nižinah kaže na dež, snežilo naj bi med 800 in 1000 metri nadmorske višine.

Na Severnem Primorskem je v sredo popoldan in ponoči zapadlo več snega, na Idrijsko-Cerkljanskem okrog 30 centimetrov, na Bovškem in Oblakovem vrhu pa med 40 in 50 centimetrov, je za STA povedal vodja vzdrževanja v družbi Kolektor CPG Vanči Premrl. Ceste so plužili in posipali, kljub temu pa je prišlo do nekaj zdrsov tovornih vozil.

Še dodatno so s prometno signalizacijo zaprli določene odseke cest za tovorna vozila, kjer so pričakovali morebitne težave. Vendar je do njih prihajalo, ker vsi vozniki ne spoštujejo omejitev. Tako so v nočnem času reševali tovornjake po zdrsih v Rebernicah in v bližini Črnega vrha nad Idrijo.

Preko noči je imela družba Kolektor CPG na cestah vso razpoložljivo mehanizacijo, ceste je plužilo in posipalo okrog 80 zaposlenih, je še povedal Premrl.

Že v sredo popoldan in zvečer pa so preventivno posipali tiste ceste, kjer so pričakovali morebitne težave zaradi ledu. Največ dela so imeli na območjih, kjer je veter ustvarjal zamete. Tako so preprečili morebitne težave na cestah na območju Goriških Brd, Goriškega Krasa in Zgornje Vipavske doline.

Na Severnoprimorskem trenutno ne sneži več, zato zaposleni pri Kolektor CPG sedaj širijo splužene dele cest in manj prometne odseke cest.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen